drake_at_bun-b_concert_2011-_the_come_up_show.jpg

Drake
Drake toppar för andra året i rad listan över mest spelade artister. Foto: Skeezix1000
Nyhet15 januari 2019
Den amerikanska musikbranschens siffror för 2018 har precis presenteras i den årliga rapporten från Buzzangle. Den visar bland annat att streaming fortsätter att ta världens största musiknation med storm på bekostnad av den fysiska försäljningen. Den visar också att Hiphop har den amerikanska marknaden i ett järngrepp.

Den genomsnittliga musikkonsumtionen växte under året med 16%, vilket till stor del beror på att onlinestreamingen ökade med hela 42%. Antal streams uppgår nu till astronomiska 534 miljarder, eller mer än 1600 streamade låtar per invånare.

Det unika antalet låtar som spelades ökade med 9% vilket visar att det inte bara är hits som driver på ökningen.

Skivförsäljningen och försäljningen av låtar digitalt fortsätter att dala, vilket inte överraskar. Vinylförsäljningen fortsätter att öka, men den ökningen görs från hittills ännu relativt låga tal vilket gör att det inte påverkar försäljningen nämnvärt i det stora hela.

Sett till genre är Hiphop och RnB den klart mest populära musiken 2018 och stod för hela 36 procent av all musikkonsumtion. Rock och pop kommer tillsammans upp i 26%.

En överraskande siffra är att hela 85% av all streaming enligt rapporten görs från abonnemang. Det kan till viss del bero på gratis- och paketerbjudanden som räknas in i siffran, men visar ändå på en positiv trend vad gäller betalningsviljan i landet. 

Så hur ser det då ut i toppen? Jo, Drake är precis som förra året den mest spelade artisten. En intressant siffra i sammanhanget som kan ge en fingervisning om hur vägen till framgång ser ut är att de tio mest streamade låtarna i genomsnitt hade hela 9 st låtskrivare. Teamwork lönar sig alltså, men det är många som ska ha en bit av kakan. 

Läs hela rapporten här.