lisa-streich.foto-manu-theobald_2.jpeg

Lisa Streich. Foto: Manu Theobald.
Nyhet4 november 2022
Den 18 november inleds den årliga konstmusikfestivalen Huddersfield Contemporary Music Festival. I tio dagar tar festivalen över den engelska universitetsstaden Huddersfield nordost om Manchester. Sedan 2017 är den svenska musiken framträdande i programmet tack vare ett samarbete mellan Stim, en rad svenska musikorganisationer och festivalen. Bland flera andra svenska inslag under årets festival, sticker Lisa Streich ut som årets Composer in Residence.

Varje år i november förvandlas staden Huddersfield till ett centrum för nutida och experimentell konstmusik. Festivalen består av över 50 olika programpunkter där konserter och musikteater blandas med dans, multimedia, samtal och film.

Det utses också en Composer in Residence, som får sätta sin särskilda prägel på festivalprogrammet och får sina verk framförda av flera olika ensembler. 2019 var det svenska Hanna Hartmann som var Composer in Residence och i år går turen till Lisa Streich. Hennes musik har framförts över hela världen, av namnkunniga orkestrar och ensembler. Under Huddersfieldfestivalen kommer hon bland annat att bli spelad av Polarprisvinnande Ensemble Contemporain liksom av London Sinfonietta och Riot Ensemble. 

– Det känns som en stor ära. Att bli spelad av några av de mest underbara musiker i ett land där min musik inte har blivit spelat mycket än. Och att höra så många av mina stycken på en kort tid. Det kommer bli en givande, lärorik och intensiv vecka, säger Lisa Streich.

Stim och Föreningen Svenska Tonsättare (FST), finansierade av Stim Forward Fund, har tillsammans med Export Music Sweden, Västra Götalandsregionen och Sveriges ambassad i London ett flerårigt samarbete med festivalen i Huddersfield. Syftet är att sprida ny svensk musik till en av världens viktigaste festivaler för nutida och experimentell konstmusik. Med Lisa Streich blir Sverige det första landet någonsin att ha sin andra Composer in Residence på festivalen.

– Vi är mycket glada över detta nära samarbete med Huddersfieldfestivalen och alla inblandade. Internationell samverkan är grundläggande i Stims musikfrämjande verksamhet, både för att nå ut med och synliggöra svensk musik men också för att skapa spännande musikaliska möten över landsgränserna. Jag ser mycket fram emot att ta del av Lisa Streichs konstnärliga program i år, säger Sofie Marin, chef för Stims musikfrämjande verksamhet.

Läs mer om Lisa Streich här.