Nyhet17 mars 2020
Spridningen av coronaviruset är en stor prövning för oss alla. Hela samhället drabbas och för kulturlivet blir konsekvenserna i många fall förödande.

Effekten av inställda konserter, festivaler, föreställningar och utställningar är både snabb och hård, och detta i en sektor som inte kan förlita sig på några överskott. 

Vilka exakta konsekvenser pandemin får för er som musikskapare med intäkter via Stim är svårt att förutspå i nuläget, men det kommer att få effekter. När liveevenemang ställs in påverkas låtskrivares och kompositörers inkomster. Arrangörerna kommer i många fall att försöka flytta fram konserter, men det leder sammantaget till färre speltillfällen. Och när till exempel hotellbranschen står still och fitnesskedjor stänger ned, påverkar det hur mycket musik som används och därmed även er som skapat den.

Krisen drabbar hela musikens värdekedja – från låtskrivare och kompositörer till artister, musiker, musikförlag, musikbolag, konsertarrangörer med flera. Det krävs nu stödåtgärder från politiskt håll för att rädda musikbranschen i Sverige. Vi på Stim samarbetar inom både musikbranschen och kultursektorn brett för att skapa uppmärksamhet för situationen. Tillsammans i branschorganisationen Musiksverige ställer vi krav på politiska åtgärder för att rädda Sveriges musikliv. Även KLYS, den samlande organisationen för kulturskapare där bl a SKAP och FST ingår, har lämnat förslag till regeringen med både kulturpolitiska och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Liksom många andra verksamheter har vi på Stim valt att stänga vårt kontor (samt Stim Music Room) i Stockholm. Verksamheten fortsätter dock som vanligt och vår ambition är att varken service eller handläggningstider ska påverkas. Det gäller även kommande utbetalningar, som tills vidare följer den vanliga årsplaneringen. Vår årsstämma är den 26 maj och det kommer finnas möjlighet att delta på stämman digitalt. 

Vi håller er uppdaterade om allt som rör eventuella förändringar av Stims verksamhet, men som läget ser ut nu bedrivs alltså den viktigaste verksamheten för dig som ansluten enligt plan. Tveka inte att höra av dig till oss med frågor och funderingar. 

Tack för samarbetet – ta hand om er och varandra. 

Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim 

Det krävs en räddningsaktion för branschen – annars tystnar Sverige

"Tillsammans kan vi värna Sveriges framtida musik och de omätbara kulturella, ekonomiska, känslomässiga och sociala värden som den representerar. För utan musik tystnar Sverige."

Läs Musiksveriges gemensamma debattinlägg om vad som krävs för att möta krisen.