Nyhet4 februari 2019
Anton Waltari, Rightsholder Relationship Manager på Stim, listas som en av de 20 viktigaste unga personerna i Norden som formar musikbranschen. Det är Export Music Sweden och de övriga nordiska exportkontoren som för andra gången presenterar listan.

Listan, Nordic Music Biz 20 under 30, lyfter framtida beslutsfattare, som redan idag sätter standarden för branschen och bidar till de enorma framgångarna för nordisk musik. Personerna kommer att uppmärksammas på en ceremoni under by:Larm – den största mötesplatsen för artister och musikbranschen i Norden.

– Det känns superroligt att uppmärksammas på det här fina viset av branschkollegor! Jag blev faktiskt lite tagen först, men nu är jag taggad att få åka och träffa kollegor från de nordiska länderna och få koll på hur branschen ser ut där. By:Larm är en bra plats för internationellt nätverkande, säger Anton Waltari. 

2015 började han som A&R på Record Union och byggde upp en katalog på 100.000 artister, bland annat Mike Perry, Fricky, Ansiktet, Eric Gadd, Hov1, Cleo och VAX. Bolaget växte snabbt och Anton startade bland annat ett kontor i New York. 2017 headhuntades han till Woah Dad! för att bland annat ta över en stor katalog från Warner med både svenska och internationella artister. Han skötte även nya releaser av bland annat Popsicle, Esther Vallee, Johannes Räihä, Mouthe, Ola Salo och INVSN.

Sedan förra året är Anton Rightsholder Relations Manager på Stim och jobbar för att stärka banden till upphovspersonerna. 

Anton, du jobbar på nya avdelningen Rightsholder Relations, vad är ert uppdrag?

Vi vill mänskliggöra Stim så att våra låtskrivare förstår att vi företräder dem – att det är de som är Stim! Vi ska vara en medlemsorganisation med stark relation till våra medlemmar. Stim ger upphovspersoner inkomst, men vi kan också vara någon att snacka med. Genom att lyssna kan vi också representera våra anslutnas perspektiv och utvecklas på ett bra sätt.

Vad kan Stim göra för att utveckla musikbranschen? 
Driva mot en ny, modern musikbransch där vi ser till att man kan tjäna pengar. Hittills har de flesta låtskrivare någon gång skrivit på ett dåligt avtal. Nu har allt fler tagit mer kontroll över sin egen ekonomi och är inte bara den som skriver musik.

Vad ska Stim vara om fem år? 

Jag skulle vilja att medlemmarna känner en ännu starkare koppling och engagemang – oavsett om de är förlagda eller inte. Att de känner ett ägandeskap över Stim. Och gärna att de använder all data som vi sitter på, till exempel för att göra bättre förhandlingar eller börja skriva ihop med någon som man aldrig annars hade kommit i kontakt med. 

 

2019 års utvalda branschprofiler under 30 år. Foto: ExMS