Nyhet23 februari 2021
Genom det nystartade bolaget Cora Music kan Stimanslutnas musik snart användas av den stora växande målgruppen Youtubers. Det är en ny och unik tjänst som erbjuder en one-stop-shop och ger videokreatörer full tillgång till en utvald repertoar av skyddad musik och samtidigt behålla rättigheterna till sina filmer. Med det öppnar sig en ny marknad som ger möjligheter till ökad ersättning för låtskrivare och kompositörer.

Mediekonsumtionen är under ständig förändring och Youtube blir en allt större och viktig del av framförallt de ungas vardag. Över 40 procent av alla svenskar mellan 9-79 år använder Youtube varje dag. Fler än 10 000 svenskar laddar kontinuerligt upp filmer på Youtube i syfte att bli en professionell influencer. Men plattformen har inte kunnat erbjuda sina användare en flexibel lösning för musik vilket inneburit att de flesta har varit utelämnade till friköpt musik eller helt enkelt videos utan musik. 

Men nu äntligen, som första sällskap i världen, har Stim tagit täten i att förhandla fram en enkel helhetslösning med alla rättigheter inkluderade. Cora Music, som det nya Stimägda dotterbolaget heter, kan erbjuda en helt ny produkt som gör att youtubers enkelt kan musiksätta videos med sina favoritlåtar, utan kompromisser eller tung administration. Genom att prenumerera på Cora Music får man tillgång till en stor katalog av musik med just favoritlåtarna – och royalty går naturligtvis tillbaka till musikskaparna.

– Vi måste vara lyhörda och nyfikna på alla sätt en musikskapare kan nå sin publik. Cora Music är utvecklat för att underlätta för youtubers att på ett enkelt sätt få tillgång till en attraktiv katalog av musik och samtidigt säkerställer vi att våra anslutna rättighetshavare får betalt för sin musik, säger Carina Brorman, styrelseordförande i Stim.

Mårten Aglander är VD för Playground Music som är ett av musikbolagen vars inspelningar kommer att finnas i tjänsten. Berätta, vad innebär det här för dig som driver ett skivbolag?

Mårten Aglander
– Vi i musikbranschen har länge vetat om att det finns ett hål i marknaden för musik på YouTube. När Stim kontaktade mig med denna idé kändes det helt rätt. Nu kan vi äntligen nå ut till en ny publik med vår musik. Det blir en win – win eftersom utbudet av kvalitetsmusik kommer öka avsevärt för YouTube-kreatörer, samtidigt som våra artister och upphovspersoner får en ny intäktsström.

Hur har skivbolagsbranschen reagerat på initiativet från Stim?
– Mycket positivt. Att det finns ett starkt skydd för musiken är A och O för oss, samtidigt vill vi att det ska vara enkelt för dem som vill göra rätt för sig att använda vår skyddade musik. Det behövs sådana här lösningar.

Malte Andreasson är vd för det nystartade bolaget Cora Music och har tidigare startat och drivit nordens största Youtube-nätverk United Screens. Varför driver du Cora Music nu och varför tror du på denna idé?

Malte Andreasson
– Detta är en produkt som verkligen behövs. Youtube är i dag en mycket viktig del av medielandskapet, folk under 40 tittar mer på Youtube än på traditionell tv, och de som gör videorna vill ha bästa möjliga musik. Musik skapar stämningar och känslor och är en viktig del av tittarens upplevelse. Det vet de som gör videorna — men i dag finns det inget rimligt sätt för dem att licensiera skyddad musik. Det skapar vi. Bra musik till videoproducenterna — royalties till musikskaparna. Så vill vi ha det.

Frågor och svar

Vilken musik finns på Cora Music?
All slags musik. Musiken i Cora Music är avsedd för att kunna synkas till video, och för att tjänsten ska vara så attraktiv så möjligt kommer det att finnas alla genrer, alla tempon, alla sorters instrumentering, alla stämningslägen, olika åldrar.
Cora Music har löst och paketerat ihop flera olika rättigheter så att användarna inte ska behöva tänka på det.

Kan vem som helst köpa prenumeration på Cora Music?
Ja, tjänsten är öppen för alla kreatörer över hela världen. Detta är en unik produkt där vem som helst enkelt kan sätta ihop kända låtar med sitt egna content. Tjänsten kommer i början enbart gälla för Youtube.

Vilka låtar finns på tjänsten?
Vi arbetar för att ge ett så bra och heltäckande utbud som möjligt. Det kommer att finnas musik med hög kvalitet och låtar som folk känner igen. Exakt vilka låtar som ingår kommer bli offentligt senare i vår i samband med lanseringen.

Hur kan jag som musikskapare säkerställa att jag finns med i utbudet?
Om dina låtar är förlagda är det viktigt att du har dialog med ditt förlag för att säkerställa att din musik finns med på Cora Music. Om du äger dina egna inspelningar kan du kontakta oss, om det är ett skivbolag som äger rättigheterna till dina inspelningar så be de kontakta oss. Här hittar du kontaktuppgifter.

Får man använda musiken från Cora Music i reklam?
Nej. Användning för reklam ingår inte i licensen. Vill man använda musiken i reklam behöver man gå den traditionella vägen dvs med licens från label och förlag.

När lanseras Cora Music och vad kommer det att kosta?
Tjänsten lanseras officiellt under Q2 2021 och vi återkommer med info om pris.