Nyhet14 mars 2016
Trodde du att folk- och världsmusik bara är låtar av okända upphovspersoner som vandrat mellan spelmän i århundraden?

Då är det dags att tänka om. Idag vimlar folk- och världsmusiken av komponister och dessa blir allt fler. Detta uppmärksammas av Stim, som delar ut ett särskilt komponistpris på Folk & Världsmusikgalan 2016. 

 – För oss är det här ett sätt att rikta uppmärksamheten mot alla de komponister som bidrar till att förnya och stärka skapandet inom genren, säger Mattias Franzén på Stims promotionnämnd som tagit initiativ till priset. 

Vid galan i Västerås konserthus den 2 april delas de sedvanliga guldbuketterna, prisstatyetterna, ut inom åtta olika kategorier. Men i år blir det alltså ett nionde pris – till årets komponist. Priset består av en check på 10 000 kr. 

– Vi är jätteglada att Stim valt att stödja Folk & Världsmusikgalan och uppmärksamma en av vår genres allt fler duktiga kompoinister på det här viset, säger galans projektledare Sofia Joons.

Stims promotionnämnd arbetar för den nya svenska musiken och för att ge förutsättningar för ett framtida skapande inom musikområdet. Det gör man genom att initiera och stödja projekt som syftar till att ny svensk musik i alla genrer ska framföras mer genom att den görs tillgänglig och blir känd – både nationellt och internationellt.