Nyhet22 november 2017
Musikguiden i P3 har uppmärksammat vad som gäller när man vill använda musik i politiska sammanhang och tog hjälp av Stim. Får man som politiskt parti spela musik utan tillstånd från upphovspersonerna själva?

Håkan Johansson, jurist på Stim, intervjuades i Musikguiden i P3 och fick berätta hur det här fungerar. Efter intervjun sammanfattar Håkan vad som gäller så här:

- I den ideella upphovsrätten ingår rätten att inte få sin musik framförd i sammanhang som kan vara kränkande för upphovspersonens anseende eller egenart som upphovsperson. Det är dock viktigt att komma ihåg att bedömningen av vad som är kränkande ska vara i någon mån objektiv, även om bedömningen givetvis tar avstamp från upphovspersonens synpunkt. Att upphovspersonen rent allmänt är missnöjd med en viss användning räcker dock i normalfallet inte.

Du kan lyssna på hela inslaget i Musikguiden - det börjar knappt 37 minuter in i programmet.

Intresseorganisationen Musikförläggarna har även tagit fram en guide om hur man ska gå till väga när man vill använda någon annans musik i reklamsammanhang, vilket på många sätt går att likställa med vad som gäller för politiska sammanhang. Guiden heter kort och gott Får jag lov?

Läs gärna mer övergripande om hur upphovsrätten fungerar.