Nyhet13 november 2017
Nu genomför Stims internationella samarbetsorganisation ICE en satsning för att skapa en ny automatiserad process för hur musikaliska verk registreras och behandlas.

Satsningen innebär ett banbrytande sätt att hantera rättighetshavarnas alster vilket kommer att snabba på hanteringen och öka kvaliteten i databasen. Detta kommer att innebära färre tvister mellan rättighetshavare till samma verk.

Bakgrunden till den nya satsningen är de utmaningar som rättighetssällskap världen över har med att  hålla sina register över repertoaren uppdaterade och att lösa datakonflikter mellan olika rättighetshavare.

- Med den nya satsningen kommer svenska musikskapare att få ökad transparens och nya verktyg för att lösa konflikter kring verk med flera upphovspersoner. ICE rustas nu upp för att kunna möta de kraftigt ökade volymer av data som ska hanteras snabb och säkert. Satsningen möjliggör en mer automatiserad process genom att dra nytta av landvinningar inom bland annat cloud computing och machine learning, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim.

ICE hanterar repertoaren för åtta rättighetssällskap och har en databas med över 31 miljoner verk. Under 2017 har man hittills processat över 3 miljoner registreringar av nya verk.

ICE är ett samarbete för gränsöverskridande licensiering och förvaltning av musikrättigheter i Europa som Stim äger och driver ihop med det brittiska PRS for music och tyska GEMA.

Kontakt

Erik Åslin – Press and Public Affairs manager Stim [email protected]

Hayley Miller - Marketing and Communications Manager at ICE, [email protected]

Tags