smr.png

Stim Music Room
Stim Music Room. Foto: Ellinor Perlefelt
Nyhet20 oktober 2020
För att ständigt ligga i framkant och fortsätta vara relevanta för sina anslutna tog Stim initiativet till en satsning på låtskrivare i början av sin karriär. Tillsammans med byrån Antrop gjorde man ett gediget arbete som resulterade i den världsunika satsningen Stim Music Room – som nu är nominerad i kategorin Tjänstedesign i Design S – Swedish Design Awards 2020.

I en musikbransch som ständigt förändras är vikten av att förstå musikskaparnas behov och drivkrafter avgörande. Därför tog Stim kontakt med tjänstedesign- och UX-byrån Antrop som hjälper företag att designa tjänster som matchar människors behov, beteenden och drivkrafter. För att närma sig målgruppen unga musikskapare genomförde man ett tiotal djupintervjuer med musikskapare där Stims medarbetare var med vid alla intervjuer.

Genom en analys av intervjuerna fick Stim en tydlig bild av målgruppens aktiviteter, utmaningar och positiva upplevelser under faserna uppstart, uppbyggnad och etablering. 

– För oss var tjänstedesign ett nytt sätt att arbeta. Projektet lade grunden till ett nytt mindset i organisationen och idag arbetar vi närmare våra medlemmar, säger Lina Heyman om projektet.

Med insikter om målgruppen på plats togs det fram ett antal konkreta idéer vid en gemensam workshop som senare utvecklades vidare till tre koncept. Det vinnande konceptet kallades “Creators Hub” och gick ut på att skapa en arbetsyta i Stim-huset där låtskrivare kunde mötas, utvecklas och få rådgivning. 

Ett helt våningsplan i Stimhuset tömdes på kontorsmöbler och i juni 2019 slogs dörrarna upp till den nya mötesplatsen Stim Music Room – som varit fullbokat från dag ett. En plats där Stim-anslutna låtskrivare kan boka in sig gratis i två studior, ha möten eller samarbeta. 

– Vi är otroligt glada över att bli nominerade just i kategorin Tjänstedesign – då det från starten var vårt mål att kunna skapa nya tjänster och lösningar för våra anslutna låtskrivare. Genom att utveckla och lansera Stim Music Room har över 1 500 personer besökt lokalerna. Vi har arrangerat mängder av föreläsningar och events samt agerat värd för över 400 studio sessions.

– Detta har gett oss en närmare relation till branschen och säkrat att Stim verkligen leverera ett mervärde utöver vårt kärnuppdrag. Oavsett om vi vinner eller inte så känns det redan nu som en seger, säger konceptskaparen Anton Waltari som jobbar med writer relations på Stim.

Stim vill också rikta ett extra tack Mikael Klavius som med bravur byggde och gjorde inredningsdesignen.

Läs mer om arbetet som ledde fram till nomineringen här.

Läs mer om nomineringen i Swedish Design Awards 2020 här.

Om Stim Music Room:

En 200 kvm stor arbetsplats med co-working space och studios i centrala Stockholm. Ett helt våningsplan i Stimhuset som har förvandlats till en kreativ och gemensam arbetsplats där låtskrivare dagligen får tillgång till inspelningsstudio, branschkunskap och nätverk, helt kostnadsfritt att använda för Stimanslutna.