Nyhet25 augusti 2014

– Vi fick bekräftelse på att vi har hittat vår egen grej, något unikt att jobba vidare på. Och det gav oss en stor kick framåt.

Så beskriver Pa Moudou Badjie, en av de fem medlemmarna i Panetoz, sitt bestående intryck av Stim Music Expo 2012. Gruppen fanns med bland de låtskrivare och artister som fick feedback av låtskrivarpanelen.

– Vi gav ut vår första singel året innan men vi var fortfarande osignade och hade få branschkontakter. Därför blev Stim Music Expo ett lyft för oss. Vi mötte massor av branschfolk, minglade och knöt kontakter. Bland annat träffade vi en producent som skulle komma att göra den första remixen av låten Dansa Pausa, som vi slog igenom med strax därefter.

Störst var dock att få träffa en panel med kända namn som gav feedback på deras musik.

– Kritik är alltid bra. Och det var väldigt skönt när de tyckte att vi hade verktygen och att vi stack ut inom svensk hiphop. Sedan handlar det förstås om att förvalta det också.

Panetoz kommer från Jordbro, där de 2004 startade föreningen Vägen Ut Vi Unga i Jordbro för att ge de unga en kreativ plats att vistas på, som att alternativ till ungdomsbrottslighet, droger och segregation. Varje år ear ett hundratal ungdomar fått skapa och spela in egen musik i föreningens studio.

– Vi säger alltid till dem att ansluta sig till Stim, säger Pa Moudou Badjie. Det är viktigt med någon som har koll på ekonomin, förvaltar våra rättigheter och ser till att upphovspersonerna får det de förtjänar – inte minst när intäkterna från skivförsäljning minskar.