Nyhet13 april 2020
Covid 19-krisen slår hårt mot hela den svenska kultursektorn. Nu öppnar Stim upp möjligheten för låtskrivare, kompositörer och musikförlag att få ersättning i förskott. 50 miljoner kronor har avsatts för förskottsutbetalningar. 

– Det är en svår tid för musikskapare och vi på Stim gör allt vi kan för att stötta våra anslutna genom krisen. Nu inför vi ett erbjudande om förskottsbetalning under en begränsad tid, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim.

Initiativet innebär i korthet att Stimanslutna som fått minst 10 000 kronor i ersättning från Stim under 2019 kan ansöka om förskottsutbetalning. Förskottets storlek baseras på hur mycket den anslutna fått utbetalt under 2018 och 2019, samt på hur många andra som ansöker, och kan maximalt uppgå till 200 000 kronor.

Totalt har 50 miljoner kronor avsatts för förskottsutbetalningar och ansökningar från anslutna musikskapare och förlag tas emot fram till den 5 maj i år.

– Vi utesluter inte att ytterligare initiativ kan bli aktuella framöver, men detta är en viktig åtgärd som vi kan vidta just nu för att mildra konsekvenserna för våra medlemmar när konserter ställs in och många verksamheter som spelar musik stänger ner. Erbjudandet om förskottsutbetalning är det mest omfattande i Stims snart 100-åriga historia och vi är stolta över att kunna genomföra det, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim.


Via detta formulär skickar du in din ansökan (notera att inloggning krävs)

Undrar du över något?

Läs frågor och svar om förskottutbetalningen

Ansök om förskottsutbetalning

Via detta formulär skickar du in din ansökan (inloggning krävs)