Nyhet14 juli 2017
Sommar och musik är en gyllene kombination. Och vi svenskar älskar att få vår dos av livemusik, oavsett det är på festivaler eller på vanliga konserter.

Att konserter och festivaler har en stor publik i Sverige syns bland annat på Stims utbetalningar för livemusik. Beloppet som vi betalade ut för liveområdet under 2016 ökade med 18 % jämfört med året innan – och totalt betalades mer än 66 miljoner kronor ut till Stimanslutna musikskapare och musikförlag.

Vi har pratat med Stims expert på liveområdet, Johnny Elfström, som har satt fingret på några av konserttrenderna.

- Det man kan se generellt är att stora konserter med stora artister har blivit ännu större. Istället för att en stor liveakt spelar på Ullevi en dag, så bokar man nu istället två dagar efter varandra, med fullsatta arenor.

Men det är inte bara giganterna som är framgångsrika.

- Putte i parken kör vidare med sitt lite annorlunda, men vinnande koncept – att ha en entréfri festival. Festivalen äger rum på flera platser i Sverige med olika artister.

Under året har ett par större festivaler lagt ned. I vissa fall har det varit medvetna beslut och i andra fall har ekonomin helt enkelt inte gått ihop och man har därmed inte kunnat fortsätta. Bland annat har Metallsvenskan i Sundsvall samt Väsbyrocken upphört – och Ljungarocken tar en paus. Music and Arts i Stockholm tar också en paus från det vanliga festivalkonceptet, men under samma namn arrangerar Luger istället enskilda konserter. Emmabodafestivalen säger sig göra sin sista festival det här året och Bråvalla har annonserat att man gör ett uppehåll 2018.

Men samtidigt har flera nya festivaler tagit form under 2017. Bland annat ägde Åre Sessions rum i våras med lyckat resultat, STHLM World Music Festival arrangeras för första gången i september, Nynäskalaset fortsätter på inslagen väg men sprids i år ut över tre dagar – och Uppsala Reggaefestival är tillbaka i ny skrud.

- Festivaldöden är en myt! Festivaler kommer och festivaler går, det är en naturlig del av festivalernas kretslopp. Men att musikfestivaler skulle ha spelat ut sin roll som det ibland påstås stämmer helt enkelt inte, säger Johnny med bestämdhet.

Johnny vill även belysa att musikfestivaler i regel är mycket välarrangerade och lyckade evenemang. Exempelvis har Gagnef 2017 (även känd som Skankaloss) lyfts fram på sociala medier och i artiklar som en väldigt positiv festival, där gemenskapen och kärleken till musiken bidragit till en svårslagen stämning.

- Det är jättekul att det går så bra för många festivaler! Och man kan nog förutsätta att de som arrangerar en festival alltid gör sitt yttersta för att besökarna ska få en fantastisk upplevelse.

Ibland får man dock förlita sig på turen vad gäller vissa yttre omständigheter.

- Man ska inte glömma bort vädret i Sverige som en påverkande faktor på antalet besökare. En festival kan få en extra skjuts av bra väder. Det finns alltid en klick med festivalbesökare som bestämmer sig i sista stund och en solig helg kan få redan bra besökssiffror att bli till rekordsiffror. Vilket givetvis gläder de Stimanslutna musikskapare som får sin musik spelad på festivalerna, säger Johnny.

Kan du lista de största festivalerna i Sverige?

- Sett till antal besökare så är det några som sticker ut. För 2016 ligger Bråvalla i topp, följt av Sweden Rock, Way Out West och Summerburst.

Och de största konserterna?

- Under förra året hade vi hade vi flera konserter med över 50 000 besökare. I toppen hittar vi Håkan Hellströms två Ullevispelningar, och därefter Bruce Springsteen och Iron Maiden, som båda spelade på Ullevi. Sedan kommer Coldplay och Beyoncé med varsin konsert på Friends Arena. Efter dem kommer Justin Bieber och Kent, som hamnade strax under 40 000 besökare.

Har du en sommarhälsning till våra Stimanslutna musikskapare?

- Kom ihåg att rapportera era livespelningar till Stim! Det är ni eller bandet som spelar musiken som måste skicka in låtlistan till oss – annars kan vi inte betala ut era Stimpengar. Er rapport är vårt underlag för Stimutbetalningen, det är jätteviktigt att komma ihåg.

Hur ska man rapportera?

- Använd helst vår webbtjänst på Mina sidor. Där loggar du in och kan antingen välja dina färdiga låtlistor, eller skapa nya. Om du har lite extra ledig tid i sommar rekommenderar jag också att du går in på Mina sidor och kollar om det ligger livespelningar där som du inte har rapporterat för ännu. Då kan det finnas pengar att hämta.