sofie_marin_7_juni_music_room_red_breddare.png

Sofie Marin. Foto: Christin Holm Gatica.
Sofie Marin. Foto: Christin Holm Gatica.
Nyhet23 augusti 2022
Vår nya chef för musikfrämjande verksamhet på Stim, Sofie Marin, gläds åt sommarens efterlängtade liveframträdanden och inleder hösten med en kort framtidsspaning.

"Äntligen har den svenska musiksommaren kunnat bjuda på liveframträdanden landet runt igen; från klimatsmarta cykelturnéer i trädgårdsmiljö och kyrkokonserter till klubbscener, kulturfestivaler och stora arenaspelningar för utsålda hus. Musiklivet var bland de hårdast drabbade av pandemin, och mötet med publiken efterlängtat.

Ett axplock av spännande nyheter från Stim och Stimsfären de senaste månaderna inkluderar Stim Music Room som gjorde entré som pop-up-studio på Way Out West i Göteborg där också Keychange, det internationella jämställdhetsprojektet som Stim sponsrar, höll workshops inom artist development och intersektionalitet. Musikförläggarna inledde sommaren med att bjuda in till panelsamtal under Almedalsveckan på temat ”Ska musikbranschens utdelare skilja på verk och person?” och FST presenterade nyligen svenska tonsättare och soundartister som fått sina verk framförda i Reykjavík, vid Ung Nordisk Musik 2022.

Stims dotterbolag Svensk Musik har fått in flera nyskrivna verk av unga tonsättare och i dagarna offentliggjorde Skap – tillsammans med Stockholms Stad och strategiska partners – den spännande satsningen på The Node, en ny samlingsplats vid Sergels Torg i Stockholm för både nutidens och nästa generations kreatörer och utövare.

En framtidsspaning är att vi kommer se mer synergier mellan musikskapande, entreprenörskap och digital innovation där rättighetshavare själva får större kontroll över sin egen musik med tillhörande intäkter. Samtidigt ökar behoven av att gå samman för att kunna åstadkomma positiv förändring i branschen som kommer alla till del.

När vi nu går in i säsongen 2022/23 och laddar inför Stims 100-årsjubileum nästa år så stärker och fördjupar vi samverkan inom Stimsfären genom Stim Forward Fund för att främja musikens utveckling i alla led. Väl mött i musiken!”

Sofie Marin,

Chef Musikfrämjande verksamhet på Stim