Nyhet13 augusti 2015
Förra året klubbades ett nytt EU-direktiv för upphovsrättsorganisationer, det så kallade Sällskapsdirektivet, igenom i EU. Nu ska reglerna bli svensk lag.

Som ett led i processen har Stim och andra intressenter lämnat synpunkter till regeringen på en utredning om kollektiv rättighetsförvaltning (SOU 2015:47), som presenterades i våras. Nästa steg är nu att regeringens politik, utredningens förslag och samtliga synpunkter vägs ihop och utformas till en lag som ska träda i kraft under våren 2016.

Stim har varit positiva under hela resan med EU-direktivet och konstaterar att de svenska utredarna gjort ett seriöst och gediget arbete. I remissvaret, som lämnades in den 12 augusti, stödjer Stim vägvalen om musikskaparnas rättigheter, insyn och rapportering samt gränsöverskridande licensiering i EU.

Utredningen är dock påfallande detaljerad. De administrativa krav som föreslås gör förvaltningen dyr och mindre effektiv, utan tydliga fördelar för varken rättighetshavare eller omvärld. De ökade kostnaderna riskerar att drabba upphovspersoner och förlag, liksom medföra en minskad flexibilitet på en konkurrensutsatt och föränderlig marknad för musikrättigheter. Det finns enligt Stim möjligheter till förbättringar även vad gäller förslagen om styrningsfrågor, konkurrensvillkor samt fördelning och förvaltning av rättighetsintäkter.

Stims svar i sin helhet finns att läsa via länk nedan. Välkommen att vid frågor kontakta Dan Eklöf (jurist), [email protected], och Sofia Jerneck (samhällspolitiskt ansvarig), [email protected].