Nyhet23 mars 2022
Regeringens musikexportpris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2021 tilldelades ABBA. Regeringens hederspris 2021 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades Håkan Hardenberger, Regeringens hedersomnämnande 2021 för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering tilldelades Export Music Sweden.

 Priset delas varje år ut till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

– ABBA är sedan 50 år ett signum för den globala svenska musikframgången och har i allra högsta grad bidragit till att sätta Sverige på den internationella kartan. Att kunna återta scenen efter 40 års uppehåll är helt enastående och en otrolig bragd, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.

Juryns motivering:

Det är inte varje dag BBC flyttar en nyhetssändning för att premiära ny pop. Men, så stort blev det när ABBA presenterade sina första nya sånger på hela 40 år. Plötsligt var en av historiens största popmusikmakare tillbaka. ABBA:s återkomst med albumet ”Voyage” blev inte bara en av pophistoriens största, mest överraskande och bejublade, den slog också nya rekord. Fullängdaren nådde topplistans topp i 18 länder och gav kvartetten dess högsta listplacering för album någonsin i USA samt blev årets mest sålda i Tyskland. Framgången var som störst i England. Bara Beatles och sex andra akter har nått förstaplatsen fler än de tio gånger som ABBA gjorde hösten 2021. ”Voyage” blev det snabbast säljande albumet någonsin på 2000-talet i samma land. På tre dagar såldes dessutom en kvarts miljon biljetter till gruppens kommande, omtalade och spektakulära avatar-scenshow i London som har premiär våren 2022. I år är det 50 år och över 400 miljoner sålda skivor sedan ABBA bildades. Det Agnetha, Björn, Benny och Annifrid påbörjade 1972 blev ett första stort steg i historien om den svenska musikframgången globalt. Thank you for the music!

Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var A36, Julia Karlsson & Anton Rundberg och Neiked.

Regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering tilldelades Export Music Sweden.

Juryns motivering:

Utifrån betraktat kan det svenska musikexportundret tyckas som ett självspelande piano. Men självklart är det inte så. Åtskilliga branschaktörer sliter året runt för att göra det möjligt att Sverige såväl blivit världens tredje störste exportör av hits per capita, som ett land som med respekt nämns i de mest skilda genrer. Export Music Sweden, ExMS, spelar en ständig central roll. Sedan den ursprungliga starten 1993 har ExMS under senare år blivit ett alltmer väloljat nav som direkt eller indirekt finns med i bilden vid blågul musikexport. Det handlar bland annat om stark svensk närvaro på branschmässor, seminarier, festivaler och andra globala händelser. Man uppmärksammar och sprider intresset för svensk musik utomlands, ofta i samarbete med Svenska institutet, Utrikesdepartementet, ambassader och andra parter. De senaste tio åren har ExMS dessutom i växande omfattning tagit rollen av branschutbildare och guide på hemmaplan – med egna seminarier och föreläsningar i alla de ämnen som förknippas med samtida global musikindustri. Det inkluderar alla genres och alla typer av rättighetshavare; artister, musiker, låtskrivare, skivbolag. Under pandemin ökade tempot ännu mer med landsguider, digitala låtskrivarläger och trade-missions. Sverige har ett unikt musikvarumärke ute i världen och med hjälp av ExMS har svensk musiks internationella karisma blivit ännu starkare.

Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till Håkan Hardenberger. Håkan har i många år varit en av världens mest eftertraktade trumpetare.

Musikexportpriset instiftades 1997 och delas varje år ut till svenska musikskapare som har nått internationella framgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige utomlands.

Tidigare vinnare är:

1997: The Cardigans

1998: Max Martin

1999: Cheiron Productions

2000: Benny Andersson och Björn Ulvaeus

2001: Roxette

2002: The Hives

2003: Esbjörn Svensson Trio

2004: Anne Sofie von Otter

2005: In Flames

2006: José González

2007: Bloodshy & Avant

2008: Benny Andersson och Björn Ulvaeus

2009: Mando Diao

2010: Robyn

2011: Swedish House Mafia

2012: Shellback

2013: Avicii

2014: Max Martin

2015: Tove Lo

2016: Zara Larsson

2017: Noonie Bao

2018: Ludwig Göransson

2019: Ghost

2020: Oscar Holter