Nyhet10 maj 2017
Hur många gånger per dag kan en låt spelas i butiken? Vilken musik stärker varumärket? Vad funkar bäst på morgonen, under lunchrusningen och på kvällen?

Weekday öppnade sin första klädbutik 2000 på Lilla Essingen i Stockholm, och redan från starten var musiken en viktig del.

– Alla som jobbade i butiken hade ett stort musikintresse och många musiker hängde där, säger Liselott Olovzon, marknadschef på Weekday.

Någon särskild strategi fanns inte – personalen spelade den musik de gillade, helt enkelt. Och när företaget började växa blev detta lite problematiskt, eftersom det visade sig vara olika sorters musik som spelades i olika Weekday-butiker.

– Varumärket blev otydligt. När vi dessutom expanderade utomlands – idag har vi 25 butiker i sex länder – insåg vi att vi var tvungna att ha en musikstrategi för hela företaget. I början av 2014 tog jag därför kontakt med företaget Ohlogy, som jobbar med precis detta.

– Vi började med att bygga upp en musikidentitet, berättar Sari Torbiörnsson, ”music curator” på Ohlogy. Där tittade vi inte i första hand på musikgenrer, utan mer om saker som inkluderande och pionjär – värderingar som bottnar i Weekdays egna värdeord aktuell, urban, genuin och dynamisk.

Men musikstrategin ska inte bara utgå från varumärket utan även inspirera och få kunden att stanna längre i butiken, samtidigt som personalen ska ha en bra arbetsmiljö.

– Om du jobbar i butiken och hör samma låtar om och om igen kan du bli irriterad och trött. Därför får ingen låt spelas mer än en gång per dag.

En annan parameter är tiden på dygnet.

– På morgonen vill både kunderna och personalen ha musik i ett lite lägre tempo. Vi ändrar sedan energinivån under dygnet utifrån den information vi har fått från Weekday, säger Sari Torbiörnsson.

Weekday finns idag i Sverige, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Norge och Österrike. Spellistan är densamma för alla butiker, och sätts ihop av Ohlogy.

– Det är vår uppgift att hitta musik som fungerar överallt. Trenden vad som är relevant är i stort sett densamma på de olika marknaderna. Den digitala utvecklingen har ju suddat ut gränserna.

En bekräftelse på detta är att Weekday kan välja att spela lokal musik, som visar sig gillas av kunderna i alla sex länderna.

– Vi blandar kända låtar med spännande lokal musik, och det uppskattas av både kunder och butikspersonal. När kunderna börjar shazamma musiken i sina mobiltelefoner vet vi att vi har träffat rätt, säger Sari Torbiörnsson.

För att lyckas med detta krävs en hel del arbete. Sari Torbiörnsson och fyra av hennes kollegor skannar hela tiden av den musik som släpps, lyssnar på den med ”Weekdayöron” och sätter sedan ihop en spellista. Weekday samarbetar sedan med en musikleverantör, som distribuerar musiken till butikerna och rapporterar till Stim.

Vad har då Weekday uppnått med sin musikstrategi efter knappt två år?

– Vi har inte statistik över musikens påverkan på försäljningen i kronor och ören, säger Liselott Olovzon. Däremot har vi fått mycket bra återkoppling från vår personal om vad som funkar och inte funkar. Upplevelsen är mer sammanhållen och bygger varumärket bättre än tidigare. Detta för att musiken idag är mer varierad och inkluderande sedan vi införde strategin.

 

Text: Krister Insulander

Weekday är ett mode- och jeansvarumärke som erbjuder kläder med inslag av skandinavisk design. Weekday har idag totalt 25 butiker i sex länder och säljer dessutom via weekday.com till 18 länder. Weekday ägs sedan 2010 av H&M.

Ohlogy är musikkonsulter som jobbar med musikidentiteter för varumärken – i butiker, reklamfilm, live med mera. Finns i Stockholm, London och Oslo.

Fem svenska låtar som funkar på alla Weekdays marknader, enligt Sari Torbiörnsson:

El Perro Del Mar: KoKoro
MLiR: People
Bladee: Romeo
Shakarchi & Stranéus: Hissmusik (HNNY Edit)
Robyn: Main Thing (Mr. Tophat remix)