Nyhet26 augusti 2013
Låtskrivar- och producentteamet Carl Falk och Rami Yacoub får Stims utmärkelse Platinagitarren för exceptionella framgångar under året.

Teamet bakom monsterhittarna Starships (inspelad av Nicki Minaj) och What Makes You Beautiful (inspelad av One Direction) kommer att tilldelas Platinagitarren vid en ceremoni på Münchenbryggeriet i Stockholm måndagen 21 oktober, i samband med Stim Music Expo. Prisutdelare är Stims vd Kenth Muldin.

Juryns motivering
Stims Platinagitarr 2013 tilldelas Carl Falk och Rami Yacoub som etablerat sig som två av världens mest framgångsrika låtskrivare. Med lekfullhet, finess och en förbluffande bredd behärskar de hela spektret av modern populärmusik. Från gitarrdriven tonårspop åt One Direction till klubbmusikhybrider som Nicki Minajs Starships, en låt som slagit rekord genom att ligga längst tid på Topp 10 på Billboard genom tiderna – 21 veckor. Carl Falk och Rami Yacoub förvaltar och förnyar den starka svenska meloditraditionen.

– Rami Yacoub och Carl Falk är med och skapar Stimhistoria med sina internationella framgångar som hitmakare. De har tillsammans – i sällskap med några andra Stimlåtskrivare – under de senaste åren tillhört den yttersta världseliten av poplåtskrivare. Vi ser med glädje fram emot att få följa deras karriär under lång tid framöver, säger Kenth Muldin, vd på Stim.

– Det känns extra kul att få Platinagitarren när man vet vilka som fått priset tidigare. Det är en stor bekräftelse på att vi gjort något rätt, och det är roligt att det även har uppmärksammats och uppskattas av Stim. Jag är jätteglad över att få bli en i det sällskapet som har fått Platinagitarren tidigare, säger Carl Falk.

– Jag tycker det är jättestort att få Platinagitarren. De som tilldelats den tidigare är såna som man ser upp till och respekterar oerhört mycket. Det är en stor ära att få denna utmärkelse, säger Rami Yacoub.  

Om Carl Falk
Född 1980 i Stockholm. Började sin musikaliska karriär som gitarrist, men gick snart över till att främst satsa på att vara låtskrivare och producent. 2002 började han arbeta i studion The Location, som höll till där Cheiron tidigare var belägen. Falk fick sitt genombrott 2003 med Obvious, som han var med och skrev till Westlife. I slutet av 2000-talet startade han tillsammans med Rami Yacoub produktionsbolaget Kinglet Studios. Genom åren har Carl Falks tunga meritlista som låtskrivare fyllts på med verk till bland andra Nicki Minaj, One Direction, Demi Lovato, Darren Hayes (från Savage Garden), The Wanted och Taio Cruz. Falk har sedan några år tillbaka även ett nära samarbete med skådespelaren Russell Crowe, bland annat som producent för ett album, och som vocal coach för Crowes sånginsats i storfilmen Les Miserables. Carl Falk har idag 302 verk registrerade hos Stim.

Om Rami Yacoub
Född 1975 och uppväxt i Haninge. Spelade i tonåren bas i ett hårdrockband och började senare göra remixer. Rami blev 1998 tillfrågad av Max Martin att börja arbeta i legendariska Cheironstudion I Stockholm. Det första samarbetet med Max Martin resulterade i världshiten …Baby One More Time, som han var med och producerade till Britney Spears. I slutet av 2000-talet startade han tillsammans med Carl Falk produktionsbolaget Kinglet Studios. Genom åren har Rami Yacoub skapat musik till bland andra Pink, Backstreet Boys, Taio Cruz, Demi Lovato, Nicki Minaj, Enrique Iglesias, Céline Dion, N Sync och One Direction. Rami Yacoub har idag 284 verk registrerade hos Stim.

Jury för Platinagitarren 2013
Årets jury består av Kjell-Åke Hamrén, Stims styrelseordförande, Sara Kilander, Stims COO, Eva Modin, Stims vice vd, Robert Gehring, chef för Stims Medlems- och Förlagsservice samt Peo Thyrén, informatör på Stim. Juryns ordförande är den prisbelönte musikjournalisten Jan Gradvall.

Tidigare mottagare av Platinagitarren
2004 Per Gessle
2005 Joakim Berg
2006 Lars Winnerbäck
2007 Benny Andersson
2008 Michel Zitron, Sophia Somajo och Vincent Pontare
2009 Robyn
2010 Max Martin
2011 Lykke Li
2012 Johan ”Shellback” Schuster

Läs mer om Platinagitarren här.