Nyhet15 november 2021
I Stims novemberutbetalning betalas ersättning från delar av Asien ut till våra anslutna. Detta tack vare vårt samarbete med det australiensiska sällskapet APRA AMCOS.

– Det här är jättekul och en stor framgång för Stim! Vi har nu en smidig lösning med australiensiska APRA AMCOS och deras licenshubb för delar av Asien. Det betyder att när Stimanslutnas låtar spelas online i exempelvis Indonesien, Filippinerna och Singapore så får du betalt snabbt och enkelt genom Stim. 

Det säger Robert Buchmann, chef för Stims avdelning Fördelning & utbetalning. Musiklyssningen på digitala tjänster i Asien vinner ständigt ny mark och samordnade licenslösningar är en nyckel för att effektivt kunna ta betalt för musiken – där spelar samarbetet med APRA AMCOS en stor roll. Här kommer pengarna direkt från källan vilket kapar onödiga mellanhänder och dröjsmål. I likhet med Stims direktlicensiering i Europa, som sker via bolaget ICE, kommer Stimpengar i större utsträckning samlas in direkt från asiatiska territorier via APRA AMCOS. Det är i linje med Stims långsiktiga mål att Stimpengarna ska komma fram snabbt och med tillförlitlig informationen om var och när musiken spelats.

– I november betalar vi ut för musik som spelades online i dessa länder under första kvartalet 2019 som är en första retroaktiv period. Då ingår bland annat tjänsterna Facebook, Spotify, YouTube, Apple Music, KKBox och Joox. I kommande utbetalningar kommer vi hamna mer i fas, med nyare perioder, ytterligare musiktjänster och fler länder, avslutar Robert.