maipei.jpg

Maipei
Jacqueline ”Mapei” Cummings: När så här många genier möts under samma tak kan det inte bli annat än succé.
Nyhet3 februari 2015
"När jag och Benny satt och skrev låtar i tre dagar kom det ju alltid ut något." Det sade Björn Ulvaeus när han och Benny Andersson invigde Stockholm Songwriting Camp (S/SC) på ABBA The Museum i slutet av januari. Och de har onekligen en del framgångar att luta sig emot.

En torsdag i slutet av januari samlades 45 låtskrivare och producenter från hela världen för att skriva låtar tillsammans i drygt tre dygn. Det var premiär för Stockholm Songwriting Camp, som är tänkt att bli ett återkommande event.

– Genom att samla så många betydande låtskrivare i Stockholm tydliggör vi Sveriges position som låtskrivarnation. Därför är det extra kul att intresset har varit så stort även internationellt. Vi har deltagare från bland annat USA, England, Japan och Tyskland, säger Niclas Molinder, vd på Auddly och initiativtagare till Stockholm Songwriting Camp.

– Med den här uppställningen är jag övertygad om att flera nya hits kommer att skapas under helgen.

Förberedelserna har pågått länge. Femton musikstudios har byggts upp i olika rum på MelodyHotel, som ligger i samma byggnad som museet, och deltagarna har valts ut med omsorg av representanter för Auddly, SKAP och PRS for Music Foundation.

– Vi blandar erfarna och ”up and coming” låtskrivare med varierande bakgrunder, för att kunna sätta ihop kreativa skaparkonstellationer. Och könsfördelningen mellan tjejer och killar är jämn, säger Niclas Molinder.

Låtskrivarlägret arrangeras av Auddly och ABBA The Museum tillsammans med Stockholm Business Region. Även Stim finns med på ett hörn, då Stims Promotionnämnd stödjer två av helgens seminarier – det ena om att leva på musiken och förstå sina rättigheter, det andra om mångfald och jämställdhet i musikbranschen.
 

Vilka förväntningar har du inför helgen?

Vi frågade några av låtskrivarna på seminariet varför de har valt att tillbringa en januarihelg i Stockholm.

Stefanie Martens

Stefanie Martens, Tyskland. Debuterade 2011 under artistnamnet Stefany June. Har turnerat i Tyskland, Holland, Sverige och England.

– Jag blev inbjuden efter att ha uppträtt på en festival. Jag ser verkligen fram emot att träffa andra låtskrivare, det här blir ett helt nytt sätt att jobba.

Johan Fransson

Johan Fransson, Sverige. Låtskrivare från Örebro, som bland annat skrivit ett dussintal låtar till Melodifestivalen:

– Jag känner Niclas Molinder sedan många år och han bjöd in mig. Idag jobbar jag mest i USA, så det ska bli jättekul att få träffa och arbeta med svenska låtskrivare.

Elof Loelv, Sverige. Låtskrivare, arrangör och musiker som jobbat med bland annat Icona Pop.

– Jag känner Nate Campany och bjöd in mig själv när jag hörde att han skulle hit. Jag hoppas kunna träffa någon som det klickar med och hitta nya sätt att jobba.

Nate Campany, USA. Har skrivit låtar för bland annat Christina Aguilera och Adam Lambert.

– Jag ser fram emot att få träffa nya vänner att skriva låtar med. Antingen händer det något när vi ses eller så sitter vi och stirrar på varandra.

Daisy Syron Russell

Daisy Syron Russell, England. Sångerska, låtskrivare, ”one of 2012’s coolest new female talents” enligt ID Magazine.

– Jag blev jätteglad när de frågade mig. ”I expect to make some hits!”

Björn Ulvaeus, Sverige. Låtskrivare, textförfattare och musiker.

– Jag hoppas att deltagarna får impulser av varandra och att de nätverkar. De har ju total konstnärlig frihet de här dagarna – ingen talar om för dem vad de ska göra och inte göra.

Maipei

Jacqueline ”Mapei” Cummings, USA. Artist och låtskrivare, till vardags verksam med ena foten i Sverige och andra i USA.

– När så här många genier möts under samma tak kan det inte bli annat än succé. Jag hoppas få utvecklas, ha kul och inte behöva känna prestationsångest.