Nyhet8 maj 2014

2014 år Polarpris tilldelas artisten och låtskrivaren Chuck Berry och Peter Sellars, kompositör, dramatiker, musiker och regissör.

Prismotivering för Chuck Berry: 
 
Polarpriset 2014 tilldelas Chuck Berry från St. Louis, USA. Rockmusikens parametrar fastställdes den dag i maj 1955 då Chuck Berry spelade in sin debutsingel ”Maybellene”. Chuck Berry var den rock’n’roll-pionjär som förde fram elgitarren som rockmusikens huvudinstrument. Alla riff och solon som rockgitarrister spelat de senaste 60 åren innehåller DNA-spår som kan härledas till Chuck Berry. The Rolling Stones, The Beatles och en miljon andra grupper har lärt sig hantverket genom att börja spela Chuck Berry-låtar. Chuck Berry är också en mästerlig låtskrivare. På tre minuter tecknar han upp bilder av tonåringars vardag och drömmar, inte sällan med bilen i fokus. Chuck Berry, född 1926, var den förste att svänga ut på motorvägen och förkunna att vi är born to run.
Film om utnämnandet av Chuck Berry

Prismotivering för Peter Sellars:
 
Polarpriset 2014 tilldelas Peter Sellars från Pittsburgh, USA. Regissören Peter Sellars är levande typexempel på vad Polarpriset handlar om: att synliggöra musik och presentera den i ny kontext. Med sina kontroversiella uppsättningar av opera och teater har Peter Sellars skildrat allt från krig och svält till religion och globalisering. Sellars har placerat Mozart i lyxen i Trump Tower och i Spanish Harlems droghandel, gjort opera om Nixons besök i Kina, tonsatt Kafkas besatthet av att hålla rent i sitt hem. Peter Sellars visar att klassisk musik inte handlar om dammiga notböcker och metronomprecision, utan att klassisk musik, med sin våldsamma kraft och komplexitet, i grunden alltid har varit och fortsätter att vara ett sätt att spegla och skildra världen.

Film om utnämnandet av Peter Sellars

Priserna delas ut den 26 augusti i Stockholms konserthus.