julia_och_anton_2.jpg

Julia Karlsson och Anton Rundberg
Julia Karlsson och Anton Rundberg
Nyhet16 april 2021
Runt om i världen ligger just nu Tiëstos hit ”The Business” högt på topplistorna. Bakom låten återfinns två svenska låtskrivare – Julia Karlsson och Anton Rundberg. Här berättar de lite mer om deras låtskrivande och processen bakom hitlåten.

Julia och Anton, hur kom det sig att ni började skriva musik tillsammans?
Vi träffades på Musikmakarna i Örnsköldsvik redan 2011 men jobbade aldrig tillsammans då. Det var först ett par år senare, 2013, som vi sprang på varandra i Kristineberg – och det visade sig att vi bodde grannar – som vi bestämde oss för att testa att skriva tillsammans. Anton hyrde en studio på Rörstrandsgatan vid den tidpunkten och på den vägen är det! En av de första låtarna vi skrev tillsammans var ”Runaway (U&I)” till Galantis och vi upptäckte då att vi hade väldigt snarlik musiksmak, allt från indie till pop och dans. 

Hur har ert musikskapande utvecklats sen dess?
Jag tror vi jobbar på ett ganska liknande sätt nu som då, vi försöker ha kul och experimentera. Musik är mode i ständig förändring och det är kul att försöka hitta nya trender. Vi lyssnar på mycket musik generellt. Det är kul att lyssna på all ny musik som kommer ut varje vecka och inspireras av den.

Ni har ju en hit just nu, ”The Business” med Tiësto. Hur gick det till när den skrevs?
Låten är ett och ett halvt år gammal och när vi skrev den, tillsammans med James Bell, så lät den väldigt annorlunda. Den var mer funkig och vi inspirerades av artister som Charlie Puth och Jonas Brothers. Vi hade ingen tanke på att den kunde bli en danslåt. Refrängen skrevs först. Sen föll resten på plats snabbt som attan för James skulle hinna med ett flyg från Arlanda! Vi lämnade låten ofärdig på hårddisken. Sen kom Corona våren 2020 och det fanns tid över att gå igenom gamla demos. Bland dem låg The Business och dammade! Anton fick idén att pitcha ner sången och gjorde om produktionen helt och plötsligt hörde man att den hade något speciellt. 

Hur kom det sig att blev en låt till just Tiësto?
Vi skickade låten samma dag till vårt management. De kände att den kunde passa Tiësto, och några dagar senare bekräftade han den som singel. Det gick väldigt snabbt och smidigt.

Vad händer kommande tiden framåt?
När vi båda har vaccinerat oss vill vi åka till England för att skriva. Vi älskar låtskrivarna och artisterna där. Men vi kommer framförallt köra på som vanligt här i Stockholm, det funkar jättebra att utgå härifrån. Det finns så många fantastiska människor här som vi älskar att jobba med. Borta bra men hemma bäst!
 

Julia Karlsson och Anton Rundberg är två svenska låtskrivare som skrivit tillsammans sedan 2014.

Bland deras meriter finns bland annat Denniz Pop Awards pris för bästa låtskrivare/producent.

De står bakom hitlåtar från bland annat Galantis, Alan Walker, MNEK och nu senast Tiësto.