Nyhet25 maj 2019
2018 var ett år präglat av opinionsbildning, teknikutveckling och firande. Här är några av våra höjdpunkter.

Nya viktiga licensavtal 
Under året har stora framsteg gjorts på kundsidan, då Stim slutit avtal med Viaplay, C More och SF Anytime på den allt viktigare VOD-marknaden. Ett nytt stort ramavtal med Svenska kyrkan har också kommit på plats. Vårt internationella samverkans- bolag ICE har som första sällskap i världen teck- nat en licens med Facebook samt förhandlat fram ett stort och viktigt avtal med Youtube. 

Kampen för en förnyad upphovsrätt
Frågan om en moderniserad upphovsrätt inom EU har upptagit en stor del av vårt opinionsbildande arbete under året som gått. Tillsammans med våra engagerade medlemmar har vi bidragit till att lyfta frågan om musikskaparnas rättigheter till hög politisk nivå. 

FST 100 år
Tillsammans med våra medlemmar firade vi att FST, Föreningen Svenska Tonsättare, fyllde 100 år. Samma förening som grundade Stim en gång i tiden. 

Allt nöjdare medlemmar 
Vi genomför regelbundet nöjdhetsundersökningar bland våra medlemmar, och resultatet från 2018 är glädjande. Allt fler ser Stim som en viktig garant för en stark upphovsrätt och ett fortsatt levande musikliv. 

Stimgitarren till Puls & Träning 
Stimgitarren delas varje år ut till en kund som använder musik på ett genom- tänkt sätt i sin verksamhet och samtidigt är noggranna med att musikskapar- na får ersättning för sitt arbete. Gymkedjan Puls & Träning har 80 gym i Sverige, och tilldelades Stimgitarren för sitt strategiska arbete med musik för att stärka varumärket och samtidigt peppa sina kunder till nya nivåer i träningen. 

Platinagitarren till Veronica Maggio
Artisten och låtskrivaren Veronica Maggio belönades med 2018 års Platinagitarr för hennes exceptionella framgångar och det starka avtryck hon har gjort under sin karriär. Maggio har sedan debuten 2006 vunnit fem grammisar och haft 10 svenska listettor. 

2 856 nyanslutna medlemmar
Under 2018 tillkom 2 750 nyanslutna upphovspersoner och 106 musikförlag. Av dessa var 709 kvinnor och 1 946 män. Uttryckt som procent ger det 27 procent nyanslutna kvinnor och 73 procent nyanslutna män. 

Stim delade ut nya priset ”Mest spelade låt” på Musikförläggarnas Gala 
Under Musikförläggarnas Pris i november delade Stim ut ett eget pris till föregående års mest spelade låt. More Than You Know, skriven av Axel Hedfors, Sebastian Ingrosso, Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Richard Zastenker och framförs av Axwell Λ Ingrosso. 

Stim ny partner i Keychange 
Stim gick under året in som partner i jämställdhetsprojektet Keychange, initierat av vårt brittiska systersällskap PRS for Music Foundation. I Sverige drivs arbetet av Musikcentrum Öst, och under året stod det klart att även festivalen Way Out West blir en del av det viktiga europeiska samarbetet för en mer jämställd musikbransch. 

121 lyckliga stipendiater
På Nalen i Stockholm anordnades Stim Music Room Stipendium Edition i december för att offentliggöra årets stipendiater. Totalt kom det in rekordmånga 1931 ansökningar, och 121 upphovspersoner tilldelades ett stipendium för sitt arbete.