svt-detsvenskapopundret-2019-e00-f350_720x405.jpg

Det svenska popundret är en underhållande resa i popmusikens tecken.
Det svenska popundret är en underhållande resa i popmusikens tecken.
Nyhet16 oktober 2019
Det svenska popundret är en ny serie i SVT om hur det gick till när svensk pop blev en maktfaktor. Gänget bakom den populära serien Hitlåtens Historia tar i sex avsnitt ett större grepp om den svenska framgångssagan. Vi har träffat Magnus Broni, som tillsammans med Fredrik Norberg är producent, för att få veta mer.

– Magnus Broni, du är ju en av skaparna av den här nya satsningen, vad är det vi kan förvänta oss när vi bänkar oss framför "Det svenska popundret"?

– Du kommer att få en kronologiskt berättelse om svensk popmusiks framgångar med avstamp i popundrets “Big bang”, 6:e april 1974 då ABBA vinner Eurovision OCH “Hooked On A Feeling” blir etta på Billboards Hot100. Sen har vi grävt längre bakåt än så, allt vilar ju på ett fundament. Någon sa “ABBA till Avicii”, men det skulle lika gärna kunna vara “Siwan till Zara”. Sista avsnittet fokuserar t.ex nästan helt på de senaste årens låtskrivarunder.   

Det svenska popundret är en underhållande resa i popmusikens tecken.

Serien fokuserar inte på frågan varför Sverige blivit en musikalisk stormakt utan är istället berättelsen om hur resan sett ut.

–Vi har i den här serien, ytterst medvetet, valt att inte försöka förklara VARFÖR Sverige blivit en maktfaktor i popvärlden. Istället har vi fokuserat på HUR det gått till. Historierna och personerna bakom är mer spännande än analys. Indirekt säger det också något om varför, säger Magnus Broni.

Var det svårt att välja vilka nedslag i historien ni skulle göra? Har ni uppslag till en till säsong? 

Vi har ju någorlunda konsekvent utgått från de som faktiskt blivit störst. Det finns ett facit. Vi har så klart klippt bort mycket av tidsskäl och tvingats välja bort en del som kanske borde varit med. Kan vara allt från Tallest Man On Earth och Stakka Bo till Tove Lo och Mabel. Men jag tror inte man kan göra en säsong två utan att det skulle kännas som att vi bränt mest krut i säsong ett. Kanske om 20 år? Sen är ju så klart det svenska musikundret så mycket större än bara det som klättrat på internationella topplistor. Inte minst tycker jag det borde göras en liknande serie om hur svensk metal har ett anseende i världen som är extra allt. Seriöst men underhållande utan att bli grabb och myt-fest. Det vill jag göra! Även svensk jazz är värd en egen serie. 

Till sist, om du själv fick välja fritt ur den svenska musikhistorien, vem skulle du helst vilja vara? 

Oj! Helt fritt? Ola Håkanssons långa och starka brinn-tid är ju avundsvärd. Sjunga som Amanda Bergman hade också varit nice. Eller vissla lika fina melodier som Björn Olsson. Men... drar nog ändå till med Mikael B Tretow! 

Det svenska popundret är en ny TV-serie bestående av sex entimmesavsnitt med premiär den 16/10 2019. 

Se den på SVT Play.