Nyhet18 maj 2015
Den 1 juni lanserar NCB en ny licensmodell för synkronisering, det vill säga tillstånd att använda musik i film- och tv-produktioner. Modellen gäller hela Norden och inkluderar fasta ersättningar och rutiner för direktlicensiering.

I praktiken handlar det om en ny ansvarsfördelning, en modell för vem som gör vad. Samma fasta synkroniseringsersättningar kommer att samlas in av NCB, Nordisk Copyright Bureau, för såväl internationell som nordisk musik i tv-program, skolprojekt och musik i exempelvis kortfilmer och dokumentärfilmer som inte är avsedda för kommersiell distribution.

Det innebär att det blir enklare för produktionsbolagen att budgetera musikkostnaderna och enklare för dig som rättighetshavare att räkna ut ersättningen från NCB.

Observera att den nya modellen endast avser redan existerande musik, ej beställningsmusik. Ansvarsfördelningen mellan NCB och rättighetshavare innefattar att du som musikskapare eller förläggare själv licensierar musik i reklamfilmer, långfilmer eller annan produktion ämnad för kommersiell utgivning (till exempel bio-visning), men enligt överenskommelsen mellan NCB och företrädare för musikskapare och förläggare har NCB numera kapacitet att licensiera musikanvändningen om du vill ha hjälp att förhandla med reklambyråer och filmproducenter. 

Stim och NCB kan hjälpa dig!
Om du önskar att NCB licensierar din musik, kontakta Stims Medlemsservice, så förmedlar vi kontakten. 

Läs gärna mer om synkronisering.