petra_marklund_foto_daniela_spiroska.jpg

Petra Marklund. Foto: Daniela Spiroska.
Petra Marklund. Foto: Daniela Spiroska.
Nyhet2 augusti 2023
Rolig, organisk och kärleksfull. Så beskriver artisten och låtskrivaren Petra Marklund skapandeprocessen för årets Pride-låt. Ett arbete som förlöstes av en låtfusion, förfinades av ett engelskspråkigt text-ess – och resulterade i en sprakande discohyllning till Pridepubliken om “havet av kärlek som finns därute”.

Stim är inte ensam om att jubilera i år. När Stockholm Pride firar 25 år passar organisationen på att låta Petra Marklund kröna sitt tjugonde år som artist genom att stå för den musikaliska inramningen. Årets Pride-låt heter Ocean of Love och är skriven av Petra Marklund tillsammans med Peter Kvint, Maria Smith, John de Sohn och Niklas Bergwall. 

– Jag har jobbat med Peter Kvint jättelänge. Vi har skrivit säkert 20 låtar redan och känner att vi har flow. Så när jag tackade ja till uppdraget att göra årets Pride-låt var det naturligt för mig att fråga honom om han ville skriva låten med mig. 

“Det var dags för disco”

Petra, som genom sin långa och framgångsrika karriär alltid haft ena foten kvar på dansgolvet, såg chansen att skapa en“disco-anthem”. 

– Det var ju som att alla stjärnorna skrek att “nu gör vi en riktig discostorlåt”. Jag firar ju dessutom 20 år som artist där jag under halva min artistkarriär har kallat mig September och under den andra halvan mitt eget namn. Så för mig var det som att allting lade sig på plats lite. 

Arbetet började med musiklyssning över en kaffe: 

– Jag hade med mig en massa musik som jag tyckte hade inspirerande ackord, och utifrån det skrev vi två låtar på två dagar.

– När vi sen kom hem och lyssnade igenom dem var det faktiskt min pojkvän Niklas, som också är dansmusikproducent, som sa “men Petra, du borde ju kombinera refrängen från den ena låten med versen från den andra. Och så blev det! Vilket var jätteintressant – för ackordsmässigt blir det lite oväntat men samtidigt skitbra.

När låten fick sin nya form behövdes dock ett nytag kring texten och då kopplades Maria Smith in.

– Jag älskar att skriva text, framförallt på svenska, men jag kände att jag ville ha någon som har engelska som modersmål så att det blir riktigt, riktigt high quality. Maria Smith utgår – precis som jag – från texten när hon skriver, och låter den bestämma mycket av låten. Innan när jag jobbat med lite hittigare och mer kommersiell musik har jag alltid börjat med melodier och ackord men nu när jag har skrivit mina andra skivor, framförallt den senaste, har jag varit så himla textdriven. Texten har satt rytmen och med rytmen kommer melodin. Maria jobbar precis så, och utifrån det utvecklade vi verserna jättemycket vilket också utvecklade melodin i låten.  

– Sen har jag också velat att den här låten ska vara producerad av någon som verkligen brinner för dansmusik och tog därför in en nära vän som är jätteduktig; Björn Johnsson. 

Hon beskriver hela processen som extra spännande denna gång. 

– Det har verkligen varit en rolig, organisk och kärleksfull process. Precis som jag tycker att musik ska komma till; utifrån att man har kul tillsammans med folk man verkligen tycker om. Jag har kommit fram till att musik bara handlar om kemi. Förmågan, kompetensen och “brinnet” för musiken måste finnas där – men ingenting föds utan någon slags gnista, och den måste man verkligen värna om. Då blir det viktigt vilka man bjuder in i skapandeprocessen. Man kan skriva låtar på så många olika sätt, men när saker och ting bara går av sig själv och en sak leder till en annan – det är magiskt. 

Petra Marklund står även med som producent för låten. 

– Jag gick en ettårig producentutbildning för att få bättre skills, och det har gjort att jag har kunnat vara mycket mer petig i processen. Sen har ju hittills inte varit huvudproducent på något av mina låtar utan co-producerat tillsammans med någon som jag tagit in för att just den personen är så briljant. Som till exempel Katharina Grübmller, som jag jobbade med på senaste skivan Frimärken – hon är helt otrolig. Kärleksbudskapet i Ocean of Love är kristallklart för lyssnaren, och för Petra var det uppfriskande att få lämna melankolin för en stund. 

– Jag är, som så många andra, ofta i det melankoliska när jag skriver. Därför var det så himla kul att få skriva en låt om euforisk, dödande kärlek! Det var något helt annat. Olika sorters musik ger olika comfort, för olika sinnesbestämningar – och jag behöver verkligen båda.  

– Det kan vara lätt att fastna i mörker men ibland behöver man bara dricka champagne och låta det bubbla! 
 

Text: Lisa-Rut Sandbladh