Nyhet5 februari 2014

Handelsministern Ewa Björling delade ut regeringens musikexportpris 2013. Priset tilldelades Avicii för hans stora framgångar på utlandsmarknaderna. Årets hederspris gick till ABBA.

Sedan 1997 uppmärksammar den svenska regeringen producenter, låtskrivare eller artister inom musikbranschen som under det gångna året har haft framgångar utomlands och därmed har bidragit till svensk export. De nominerade2013 var Avicii, Carl Falk & Rami Yacoub, Icona Pop, Nina Stemme och Watain.

Juryn grundar sitt beslut på att pristagaren ses som en god representant för Sverige där framgångar på flera stora utlandsmarknader är extra meriterande liksom ett påvisat kreativt entreprenörskap som främjat den svenska musikexporten och Sverigebilden.

"Han blev hånad av kollegorna när han utmanade en likriktad elektronisk dansmusikscen med att plötsligt ta med sig ett countryband på scen under en viktig festivalspelning i USA. Men när sången som spelades - "Wake Me Up" - några månader senare hade legat iTunes-etta i över 60 länder - och dessutom sålt guld och platina i 25 länder - är det få som fortfarande retas. Tänk att en albumdebutant från Östermalm på detta vis inte bara skriver svensk pophistoria. Med sin vidöppna blick mot all sorts popmusik är han som kompositör och producent också med om att - på flera plan, inte minst i sättet att marknadsföra sig - förändra den globala scen han verkar på."

ABBA tilldelades ett hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport.

Motivering Abba:

"I år är det 40 år sedan allt började med en seger i Eurovision Song Contest i Brighton. Med vinnarlåten "Waterloo" lades grunden till det som blev genombrottet för en kvartett som än i dag inte bara är det starkast lysande svenska namnet på popmusikens världsscen - gruppen tillhör också den skara världsartister som haft starkast genomslag i pophistorien. Något som manifesterades 2013 med öppnandet av ett eget välbesökt ABBA-museum i Stockholm."

För första gången delades även ett hedersomnämnande ut. Priset ska gå till en aktör som inte är kompositör, låtskrivare, producent, musiker, eller annan utövare men som på ett betydelsefullt sätt bidragit till svensk musiks framgång. Priset gick till TEN Music Group.

Motivering TEN Music Group:

"I sin fortfarande pågående expansion från Stockholm via London till New York och Los Angeles har TEN Music Group inte bara satt artister som Icona Pop, Niki & The Dove och Erik Hassle på kartan, utan även banat väg för låtskrivare och producenter som Patrik Berger, Grizzly, Tommy Tysper och Mack. Runt nästa hörn väntar nu bland andra Zara Larsson och Elliphant. TEN:s målmedvetna och fokuserade satsning på den internationella musikscenen borgar för framtida framgångar för svensk musik på världsscenen. Kombinationen av mångårig erfarenhet från den internationella musikbranschen och ett starkt kunnande i öppnandet av dörrar för svensk musik, förtjänar TEN Music Group tveklöst ett hedersomnämnande för sina insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering."