Nyhet22 juni 2022
Svensk musik kan höras över hela världen, och ett av de länder där den växer snabbast i popularitet är Mexiko. En av de kanske mer otippade populära svenskskrivna låtarna är en cover av Anni-Frid Lyngstads ”Slowly” från 1984 skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus: ”Muriendo lento” med poplegenden Timbiriche.

Som ett resultat av denna boom för svensk musik har också den musikersättning som Stim samlar in från landet ökat. Nu gör Stim en utbetalning till svenska musikskapare med ersättning för svensk musik som spelats i mexikanska restauranger, på konserter, radio, tv eller online.

När en svensk låt spelas på t.ex. en konsert i Västerås så rapporteras detta till Stim, som samlar in musikersättningen och betalar ut den till låtskrivaren. Tack vare Stims hundratals avtal med andra länders upphovsrättssällskap så gäller samma princip i hela världen – oavsett var din musik spelas så har du rätt till ersättning för det.

Stim har sedan länge ett avtal med sitt systersällskap i Mexiko, SACM. På grund av administrativa problem har de dock inte kunnat betala ut ersättning till svenska musikskapare sedan 2018. Detta är nu löst tack vare ett intensifierat utvecklingsarbete från Stims sida. Utbetalningen som nu sker till Stims medlemmar innefattar därför musikersättning från Mexiko för perioden 2013-2019.

- Mexiko är en gigantisk musikmarknad, så jag är väldigt glad att vi nu kan betala ut musikersättningen därifrån till våra medlemmar. När man ser på kurvan över hur snabbt svensk musik ökar i landet är jag helt säker på att svenska låtskrivare kommer nå ännu större framgångar i Mexiko framöver, säger Casper Bjørner, vd för Stim.

Stim har ambitionen att på sikt utöka samarbetet med Mexiko baserat på att musiklyssnandet gått upp rejält i landet de senaste åren. Enligt Export Music Sweden ökade streamingen i Mexico med 10 procent under 2020 och nådde 57,1 miljoner lyssnare.

Är du nyfiken på hur den mexikanska musikmarknaden ser ut? Missa inte Export Music Swedens landguide.

 

Läs mer

Läs gärna vår tidigare intervju med låtskrivaren Eric Palmqwist som har två låtar med bland de tre mest spelade svensklåtarna i Mexiko under den senaste perioden.

Lär dig mer om den mexikanska musikmarknaden i Export Music Swedens landguide.