Nyhet18 oktober 2022
Hur blir man stor i Japan? Låtskrivaren och artisten Jacqueline Cummings, mer känd under artistnamnet Mapei, är en av våra flitigaste låtskrivare och nu en av våra mest framgångsrika i landet som länge haft en förkärlek för svensk musik.

Mapeis sound beskrivs kanske bäst som samtida soul med influenser från klubb- och hiphopvärlden. Ett sound som gått hem internationellt och inte minst i Japan. Albumspåret ”Step Up” från debutplattan ”Hey Hey” (2014) har spelats flitigt i landet, så pass att det blivit den mest framgångsrika svenskskrivna låten i Japan just nu, och klår jättar som exempelvis The Weeknd och Taylor Swift.

Mapei blir själv överraskad över låtens stora genomslag.

– Gud vad roligt! Jag hade ingen aning! Det har alltid varit min dröm att nå den japanska publiken, med dess smak, koll och kultur. Efter allt hårt arbete, så är jag oerhört smickrad att vara en av de stora svenska låtskrivarna där! Domo Arigato!

Utöver sitt egna projekt, Mapei, har Jacqueline skrivit låtar för och med artister som Daniela Rathana, Timbuktu, Mark Ronson, Swedish House Mafia och Kanye West.

Hur gick det till när du skrev ”Step Up”?

– Allt var väldigt nytt för mig. Jag skulle ju spela in min debut. Så jag var väldigt osäker. Jag kommer ihåg på den tiden att jag var lite besviken på kritiker, och de som tvekade på mig som artist. Men trots all nervositet med skakiga ben och darriga händer, så kunde jag få ur mig ”Step up”, som fick mig att hålla huvudet högt. 

Japan är Sveriges fjärde största musikexportmarknad utanför Norden. Det senaste decenniet har trenden tilltagit kraftigt – svenska låtskrivares royalties från Japan har ökat med 250 procent på tio år.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag låter allt jag gått igenom marinera. Jag kanske inte skriver om det, och låter vissa upplevelser dunsta bort så att jag börja på ett nytt blad. Just nu är det just den ”marinadperioden”. Vad som kommer härnäst kommer jag själv att bli överraskad av! 

Vilka motgångar har du stött på som låtskrivare?

– Det har oftast med ”triggers” att göra. Om jag inte känner vibben i rummet, eller får en skön tid för mig själv. Eller om inte musiken jag skriver till har någon känsla, då kan jag ej framföra. Just nu provar jag Zen-metoder. Enkla medel som att lyssna på klassisk musik i tystnad. Så att jag kan lugna ner mig från de dagliga bravaderna inom och utanför mig. 

Vilken låt är du mest stolt över?

– Min låt Swim. Tycker att den har en fin ”amerikansk klassisk rock radio”- känsla. Och texten, ljudbilden är i den storheten av sorg jag gillar att dramatisera i ibland. Den reflekterar mitt självömkande. Jag är en väldigt sorgsen människa som ler mycket.

Vilka svenska låtskrivare inspireras du själv av?

– Jag måste säga att de är många, men svensk visa är bäst. Som Cornelis. Hur han bemästrade språket. Jag älskar de flesta av mina samtida. De fångar vårt land, monumentala händelser. Och skapar konversation utan att veta det … i mina öron.

Tags