img_0538.jpg

Rickard Göransson
Nyhet25 maj 2016
Att vara kreativ och ha kul – allt annat är en bonus. Så ser Rickard Göransson på sitt musikskapande. Och den inställningen har tagit honom hela vägen från Växjö till Los Angeles.

Rickard började sjunga i kör som barn hemma i Växjö och när han var tio år gick han loss på mammas gitarr. Det var så kul att han snart började köpa sina egna gitarrer. Och intresset avtog inte.

– Efter studenten flyttade jag till Stockholm för att plugga på Stockholms Musikkonservatorium. Sedan började jag turnera som gitarrist med olika artister och band, både i Sverige och Europa.

Drömmen sträckte sig dock utanför Europas gränser.

– Och plötsligt en dag hände det. Jag blev erbjuden att flytta till Los Angeles för att turnera med rockbandet Carolina Liar.

Bandets mest kända låt I’m Not Over producerades av en viss Max Martin, som Rickard lärde känna over there.

– Han berättade om sin plan att sätta ihop ett team av låtskrivare och producenter, och frågade om jag ville vara med. Jag sade givetvis ja. Och det förändrade mitt liv.

Med Max Martin som mentor började en helt ny resa för Rickard, som blev introducerad till en värld av låtskrivare, producenter och artister. Och 2015 var Rickards kanske bästa år hittills, då han bland annat jobbade med artisterna Flo Rida, LunchMoney Lewis, Jessie J och Zara Larsson.

– Men höjdpunkten var nog Tori Kelly. Det var en fantastisk upplevelse att var med om att ta fram en ny artist som Tori. Hon är en extremt skicklig sångerska med en unik röst och personlighet.

Trots framgångarna är Rickard Göransson ganska okänd för den breda allmänheten här i Sverige. Om vi däremot säger Bang Bang nickar de flesta av oss igenkännande. Rickard skrev låten tillsammans med Max Martin, Svan Kotecha och Onika Maraj.

– Det var en mäktig känsla att se hur en liten idé kan bli något så stort. Att få samarbeta med de låtskrivarna – och sedan få se Jessie J, Ariana Grande och Nicki Minaj sjunga samma låt – var ju bara helt overkligt.

Rickard har sina verk registrerade hos Stim – ett samarbete som alltid har fungerat bra, tycker han.

– Det känns tryggt att veta att Stim finns och kan hjälpa till.

Planerna för framtiden är att ”köra på och fortsätta skriva och producera”.

– Och framför allt vara kreativ och ha kul när jag skapar musik, det är alltid viktigast. Resten är en ren bonus.

Bästa låtarna i Rickards smartphone

Crosby, Stills & Nash: Helplessly Hoping

Toto: Stop Loving You

Ted Gärdestad: För kärlekens skull