Nyhet20 januari 2014
Stimgitarren 2013 går till arrangören och agenturen Luger. Priset hyllar företag, föreningar och organisationer som bidrar till att musikskaparna får ersättning för sitt arbete.

– Vi har haft ett mycket gott samarbete med Luger under flera års tid. Genom Stimgitarren vill vi visa vår tacksamhet för att de är noggranna med att kompositörer och textförfattare ska få ekonomisk ersättning när deras musik framförs, säger Nicklas Sigurdsson, chef för Försäljning och Marknad på Stim.

Luger grundades 1991 och ägs sedan 2008 av Live Nation. I Sverige och övriga Norden arrangerar Luger konserter på små och stora ställen med artister som Feist, Arcade Fire, James Blake, The xx, Mykki Blanco, The Knife, Grimes, M.I.A., Coldplay med flera. Luger arrangerar festivalerna Way Out West och Stockholm Music & Arts, och samarrangerar Popaganda. Som agentur representerar Luger bland andra Jenny Wilson, Thåström, Lykke Li, Redline, Elliphant, Say Lou Lou, Marlene med flera.

– Vi tackar och bockar. Särskilt tackar vi alla ursprungskreatörer. För oss är det ärofyllt att på bästa sätt få servera era förädlade råvaror, och vi hoppas genom det kunna inspirera nya fantastiska upphovshens i hela Sverige, säger Ola Broquist, vd för Luger.

Stims motivering:
”Luger har i egenskap av agentur, turnéproducent och arrangör av enskilda konserter och flertalet festivaler såsom Way Out West och Stockholm Music & Arts satt sin tydliga prägel på den svenska livescenen. Luger har haft ett mångårigt samarbete med Stim och tilldelas Stimgitarren för sin medvetenhet om vikten av värdet av musik och att ha arbetat för att kompositörer och textförfattare ska erhålla ersättning när deras musik framförs.”

Se en lista över tidigare års mottagare av Stimgitarren här.

Om Stimgitarren

Stimgitarren har sedan 2002 delats ut till en kund som använder musik på ett genomtänkt sätt i sin verksamhet och som varit noggranna med att musikskaparna ska få ersättning för sitt arbete.

Bland de tidigare vinnarna finns bland annat Popaganda, Friskis&Svettis och IKEA. Se alla tidigare mottagare här.