loulou_jonas.png

Loulou Lamotte, Jonas Thander.
Nyhet4 februari 2023
Varken Loulou Lamotte eller Jonas Thander är nybörjare i Mellosammanhang. Hon har vunnit som del av trion The Mamas. Han skrev Litauens vinnande bidrag 2018. Nu framför Loulou deras gemensamt skrivna powerlåt – som började som en höstballad.

Hur hittade ni varandra?

Jonas: Det är väl framför allt Lotta Didriksson som är länken. Jag har ju jobbat med John Lundvik som har samma management som Loulou – så jag var först med och skrev några låtar till the Mamas; Touch the sky, That´s Ok, You Got Me, Whitney in the 80´s.

Loulou: Och det ledde till att vi gjorde några fler låtar. Vi spelade väl in en grej redan 2014 har jag för mig. Nu skulle vi egentligen skriva en höstsingel – men det blev en Mello-hit istället.

Jonas: Precis, den började som en höstballad. När den sen blev en upptempolåt passade den bättre in i Mello-sammanhang.

Hur gick den från ballad till upptempo? Hur såg den processen ut?

Loulou: Det började med att Jonas hade en melodi som han ville spela upp och den melodin var ganska maffig, så den hade funkat jättebra som en ballad. Men vi hade precis skrivit en annan ballad, Miljonär, och då kändes vi att ”nä, nu kan vi inte skriva ännu en ballad”, så vi fick göra någonting annat av den helt enkelt.

Jonas: Jag var skeptisk till upptempot i början – jag hade en stark idé om det där långsamma. Men sen blev det faktiskt väldigt bra!

Var det tempohöjningen som gjorde att ni fick Mello-vibe?

Loulou: Den har lite känslan av ett anthem, med massa härliga stråkar bland annat. Då är Melodifestivalen det absolut bästa forumet.

Jonas: Alla gick igång på den också; management, skivbolag. Ingen tvekade.

Loulou: Och min dotter som är åtta år fullkomligt älskar låten! Hon vill sjunga den hela tiden, vilket hon ju helst inte ska göra innan lördag…

Hur är dynamiken när ni två skriver ihop så här? Vem står för vad?

Jonas: Det varierar.

Loulou: Jag är nog lite mer text och Jonas mer melodi, generellt. Men det börjar alltid med att vi sitter och snackar skit och dricker kaffe i en timme eller så innan vi kör igång.

Jonas: Man ska inte underskatta den tiden innan. Den behövs för att komma ner i varv och hitta in i känslan.

Ni har ju skrivit och sjungit på både svenska och engelska. Var det självklart att det skulle bli svenska just här?

Loulou: Just nu känns det självklart. I egenskap av soloartist vill jag sjunga och skriva på svenska – det ligger lite närmare mig som person. Jag är inte bara Aretha Franklin, haha. När jag kör solo vill jag gärna skapa något ”mindre” och mer avskalat, där min dialekt också får ta plats.

Du Jonas tävlar ju med ett annat bidrag också, Gorgeous. Hur känns det, är du splittrad?

Jonas: Nej. Det är också två väldigt olika låtar. Till skillnad mot Inga sorger är Gorgeous en ballad som framförs av en manlig artist – som dessutom kommer köra i en annan deltävling. Det hade nog varit mer splittrat om de tävlat mot varandra. Men man måste ju kasta sitt äpple, jordgubbe eller vad man föredrar, mot olika korgar.

Bättre slutkläm får man inte. Vi ser fram emot att höra deras före detta ballad, numera maffigt upptempo-anthem när Melodifestivalen drar igång sin första deltävling på lördag. Stort lycka till önskar Stim!

Tags