Nyhet1 februari 2021
Linnea Henriksson blir en av 31 ambassadörer i 14 länder som leder vägen mot ett jämställt musikliv genom fler kvinnor och icke-binära i branschen.

Kanadensiska duon Tegan & Sara och brittiska Imogen Heap är några av de andra artister som ställer sig bakom Keychange som ambassadörer. Linnea Henriksson har länge varit aktiv i jämställdhetsfrågan i Sverige och bland annat utvecklat och programlett podcasten Equalizer tillsammans med streamingtjänsten Spotify. 

—  Först gällde det att få dem att fatta att jag kunde sjunga. Efter det att jag kunde skriva låtar. Sen att jag kunde producera. Trevlig ton och vara tacksam. Steg för steg och inte för mycket. Aldrig vara för mycket. Da capo. 
Jag tänker ibland på all musik jag och många andra hade kunnat skapa om vi fått lägga tiden vi behövt bevisa oss på just musiken istället. Alla dessa trösklar innan en kommer in i rummen. Alla dessa ögon som där sen ska byta blickar innan vi accepteras för vår kompetens och får förtroende att äga de titlar vi är i praktiken, men sällan har på pappret. Jag är en stolt ambassadör för Keychange. För att jag älskar musik. Och jag vill ha mera! Det säger Linnea Henriksson i ett pressmeddelande. 

I Sverige leds Keychange av organisationen Musikcentrum Öst i samverkan med musikfestivalen Way Out West. Stim är svensk huvudsponsor för projektet. Under 2021 kommer Keychanges svenska aktiviteter äga rum på Way Out West och tre artister från Keychanges samarbetsländer kommer framträda på festivalen.

— Vi jobbar dagligen för att ge våra medlemmar förutsättningar att lyckas med sitt musikskapande och för mångfald och återväxt i Sveriges musikliv. En jämställd och inkluderande musikbransch är helt avgörande för detta och i Keychange ser vi en möjlighet att bidra till förändring,
Lina Heyman, Head of Rightsholder Relations på Stim.

Sedan starten av Keychange har mer än 400 internationella festivaler, musikorganisationer och musikföretag skrivit på avsiktsförklaringen "The Keychange Pledge". Att signera "The Keychange pledge" innebär att man lovar att arbeta aktivt för jämställda scener, styrelser och arbetsgrupper inom musikindustrin.

Svensk fokusvecka

Pandemin har slagit hårt mot marginaliserade grupper och Keychange fokuserar nu på hur branschen skall kunna återbyggas rättvist och jämställt. Med start 1 februari 2021 har Keychange en svensk fokusvecka  som bland annat innehåller panelsamtal kring metoder för jämställda festivaler och samtal med forskare kring hur algoritmer i streamingfunktioner påverkar jämställdheten i musikbranschen. 

- Tisdag 2 februari, kl. 13.00 - 13.45: - "What does gender have to do with music, anyway?”
Keychanges Facebooksida 

- Torsdag 4 feb, kl. 16.30 - 17.30: Jämställd scen: varför, hur och för vem?
Keychanges Facebooksida

 

 

 

Keychange startade 2017 som ett karriärutvecklingsprogram för kvinnliga och icke-binära artister och professionella i musikindustrin och drevs ursprungligen av festivalpartners och organisationer i sju länder. Projektet har sedan starten utvecklats till en bred politisk rörelse och ett nätverk på mer än 400 festivaler, musikföretag och organisationer i hela världen.

2019 inleddes fas två av Keychange som kommer avslutas 2024. Antalet partnerländer hade nu vuxit från 7 till 12 (Sverige, Norge, Island, Storbritannien, Estland, Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland, Polen, Irland och Kanada). Projektet leds av Reeperbahnfestivalen i Hamburg tillsammans med Musikcentrum Öst i Sverige och PRS Foundation i Storbritannien.

Keychanges finansieras av EU-programmet Kreativa Europa, nationella upphovsrättssällskap och sponsorer. Svensk huvudfinansiär är Stim och den svenska partnerfestivalen är Way Out West (12-14 augusti 2021).

Läs mer på Keychanges hemsida