linnea deb.jpg

Linnea Deb, Foto David Almstrand
Linnea Deb, Foto David Almstrand
Nyhet15 mars 2021
I helgens final av Melodifestivalen vann låten Voices, som framfördes av Tusse, överlägset med otroliga 2 964 269 röster. Låten är skriven av Linnea Deb, Anderz Wrethov, Jimmy ’Joker’ Thörnfeldt och Joy Deb.

Linnea Deb har nu vunnit Melodifestivalen tre gånger. Första gången var 2013 med Robin Stjernberg och låten You och andra 2015 med Måns Zelmerlöw och låten Heroes som dessutom vann hela Eurovision. Nu är det dags att representera Sverige igen. I år hade Linnea tre låtar i final, förutom Voices har hon även varit med och skrivit Eric Saades Every minute (skriven tillsammans med Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Eric Saade) och Baila baila med Alvaro Estrella (skriven tillsammans med Anderz Wrethov och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt).

Hej Linnea och grattis! Hur känns det?
– Det känns helt underbart! Fortfarande svårt att greppa och ta in, men jag känner mig väldigt stolt över både Tusse och oss låtskrivare.

Vad betyder låten för dig?
– Det är en låt som handlar om rätten att stå upp för sig själv och sina åsikter. Att alla är lika värda och har rätten att vara den de är.

Hur gick det till när ni skrev den?
– Jag, Joker och Anderz satt nere i Skåne och skrev när idéen till låten föddes. Vi hade jobbat med flera andra låtar till Tusse parallellt men vi hittade inte helt rätt stil. Men med Voices kände vi direkt att vi hade något stort på gång och att vi måste ta den vidare till någon som kan färdigställa den och Joy Deb kopplades in. Så fort vi kände att vi hade låten ringde jag Tusse direkt och sa – ”sätt dig på första bästa plan och kom hit.” Han ställde in sin uppkörning, kom direkt, sjöng in den och den satt som handen i handsken.

Vad tror du gjorde att svenska folket fastnade för just denna låt?
– Mycket beror på att Tusse är den person han är, han är så otroligt loveable. Han är en fantastisk artist trots sina unga år, otroligt proffsig. Man märker att han sjunger med hjärtat och menar varenda ord.

Du är upphovsperson till tre av årets finallåtar. Hur är det egentligen att tävla mot sig själv?
– Ganska jobbigt faktiskt, jag älskar ju varje låt lika mycket! Jag våndas en hel del under tiden. Men jag känner en stor tacksamhet och ödmjukhet inför det. Jag har jobbat stenhårt för det här.

Du är en av de mest framgångsrika låtskrivarna i Melodifestivalen genom alla år. Var hittar du inspirationen att fortsätta skriva bidrag?
– Jag har ett jävlar anamma och är en vinnarskalle. Jag har barn och en familj som måste försörjas. Det är inte lätt att klara sig ekonomiskt som låtskrivare idag, men jag har kämpat. De säger väl att man ska lägga 10 000 timmar på någonting innan man blir riktigt bra på det och det har jag gjort. Många tror att framgång är något som bara sker över en natt, men det är ett evigt krigande.

Du blev tidigare i vår omskriven i flera medier efter att ha kritiserat Melodifestivalen när de inte lyfte låtskrivarna tillräckligt i programmet. Hur var responsen efter det?
– Jag fick mycket stöttning av många andra artister och låtskrivare. Men många vågar inte höja rösten för att de är rädda att gå miste om jobb. Men jag blev rasande när jag tittade på en delfinal (där jag inte hade något bidrag med) och låtskrivarna inte syntes överhuvudtaget. Det är orättvist och jag kände verkligen med mina kollegor. De måste få credden för det jobb de gjort, att bli erkänd för sitt verk. Det måste bli bättring!

Har pandemin påverkat ditt låtskriveri?
– Jag har tagit tillfället i akt och arbetet med färre personer men ännu mer intensivt. Jag har testat att köra lite digitala sessions, men det är inte riktigt samma sak. Jag vill sitta i samma rum när jag skapar musik. Så färre personer, men vi har gjort väldigt mycket.

Vad har du på gång framöver?
– Nu är det dags att börja jobba inför nästa års mello! Vi sätter oss redan i april med det. Utöver det skriver jag på en musikal som jag får berätta mer om framöver.


 

Tags