Oscar Holter.jpg

Oscar Holter, Foto: Sara Brynedal/Regeringskansliet
Oscar Holter, Foto: Sara Brynedal/Regeringskansliet
Nyhet23 september 2021
Oscar Holter fick idag ta emot Musikexportpriset 2020 av utrikeshandelsminister Anna Hallberg för sina utomordentliga insatser för svensk musikexport! Prisades gjordes även de tidigare stimstipendiaterna Ale Möller samt Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker och Ellen Berg som utgör duon Sunshine.

Oscar tilldelas priset med motiveringen ”Oscar Holter tillhör popvärldens mest framgångsrika kompositörer och är ett utmärkt exempel på de enastående internationella framgångar som gjort Sverige till en av världens främsta musiknationer.” Oscar har bland annat varit med och skrivit musik åt Justin Timberlake, Taylor Swift, Katy Perry och The Weeknd, och registrerade sitt första verk hos Stim redan 2007.

Idag fick även Ale Möller regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport, och duon Sunshine (Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker och Ellen Berg) tillldelas ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering med anledning sina stora framgångar inom K-Pop.

– Det är väldigt glädjande att regeringen med det årliga Musikexportpriset lyfter fram Sveriges låtskrivare och deras framgångar med att sprida svensk musik utomlands, säger Peter Lindström, tf. vd för Stim. 

– Sverige är ett av tre länder i hela världen som är nettoexportörer av musik, det vill säga tar emot mer ersättning för musik som spelas utomlands än vad som betalas ut till andra länder. De kulturella och kreativa näringarna är mycket viktiga för oss som land, både för bilden av Sverige utomlands och för vår ekonomi, och Musikexportpriset är ett bra sätt att synliggöra detta. Ett  stort grattis till vinnarna från Stim, och lycka till med det fortsatta musikskapandet, fortsätter Peter Lindström.

Läs mer och ta del av alla motiveringarna här.

Oscar Holter och Sunshine, Foto: Sara Brynedal/Regeringskansliet

Oscar Holter och Sunshine, Foto: Sara Brynedal/Regeringskansliet

Med Musikexportpriset vill Regeringen uppmärksamma insatser inom musikbranschen som under det gångna året riktat strålkastarljuset mot Sverige och därigenom bidragit till både svensk export och den moderna Sverigebilden i utlandet. 

Musikexportpriset instiftades 1997, och har tidigare gått till bland andra Zara Larsson, Tove Lo, Avicii, Tobias Forge och Max Martin.