Nyhet10 augusti 2018
Vid en prisutdelning på Way Out West under fredagen delade det globala jämställdhets-projektet Keychange ut sin Inspiration Award till Popkollo.

Priset ”hedrar och uppmärksammar kvinnor som på ett extraordinärt sätt bidragit till musikens utveckling” och som är förebilder för kommande generation och Keychanges internationellt nätverk av kvinnliga musikskapare, innovatörer och framtida nyckelpersoner i musikindustrin.

Priset delas ut av Keychanges partners med motiveringen:
"This award goes to an organization that has been a pioneer in supporting and inspiring the grassroots of women, transgender and non-binary performers in music. For 15 years they have been a true role model for other music organizations and a driving force in securing a more equal music business for the future. Cheers to Popkollo!"

– Det är viktigt att vårt arbete uppmärksammas! Vi är en organisation vars jämställdhetsarbete görs av hundratals personer varje år och till 90% ideellt. Det är dags att vi också får betalt för det arbete som hela branschen tycker är så viktig. Vi vill nu utmana branschen att innan årsslutet donera minst en månadslön!, säger Cindy Lee sponsringsansvarig hos Popkollo. 
 

Det här är Popkollo

Popkollo är ett musikläger som riktar sig till alla tjejer och transpersoner som älskar musik och sker runtom i landet. Utan krav på förkunskaper bygger modellen på att lära sig tillsammans i en trygg miljö. Popkollo startades på initiativ av artisten Marit Bergman och ett antal svenska musikkreatörer har under åren medverkat i Popkollos verksamhet.

Popkollo tror på en värld där alla har rätt att uttrycka sig och utvecklas som musiker, låtskrivare, artister och producenter. De gör mest kollon på sommaren men även annan verksamhet och under andra tider på året. 

Popkollo är en ideell organisation som är beroende av statligt stöd, deltagaravgifter och sponsorer från
bland annat musikbranschen. Vill du bli sponsor eller läsa mer om på popkollos hemsida.

Det här är Keychange:

Keychange är en kollektiv kraftsamling av organisationer och festivaler i sju länder med syfte att ta ett större steg och öka jämställdheten i musikbranschen. Kvinnor i musikbranschen fortsätter vara underrepresenterade i alla europeiska länder. I de deltagande länderna (Sverige, Tyskland, Storbritannien, Island, Spanien och Estland) utgör kvinnor 20% eller mindre av registrerade kompositörer och låtskrivare. Endast 10 % av headlines på musikfestivaler och 22% av artisterna på scenen är kvinnor. I projektet har de deltagande länderna valt ut starka artister som programläggs under Keychange-festivalerna. Artister och lokala branschinnovatörer kommer att finnas med i nätverket och delta i creative labs, paneldebatter, interna möten och workshops på festivalerna under hela projektets gång. Totalt ingår 30 artister och 30 nyckelpersoner från de sex länderna.

Keychange finansieras av Kreativa Europa, nationella fonder och europeiska organisationer samt sponsorer. Keychange leds av brittiska PRS for Music Foundation. I Sverige leds Keychange av Musikcentrum Sweden och backas av flera europeiska organisationer och festivaler, däribland Stim och Way Out West.

Vilka ligger bakom Keychange?
Internationellt leds projektet av PRS for Music Foundation. I Sverige leds projektet av Musikcentrum Sweden i samarbete med Way Out West och Stim. I övriga länder drivs projektet av Reeperbahn Festival (Hamburg), Iceland Airwaves, BIME (Bilbao), Tallinn Music Week, Liverpool Sound City (UK) samt MUTEK (Montréal).