Nyhet11 december 2017
Lika traditionsenligt som julgröten har vi på Stim tagit fram den senaste sammanställningen över den julmusik som svenskar lyssnar mest på. Listan innehåller många gamla klassiker - men också några nyare inslag.

"Tänd ett ljus", "Jul, jul, strålande jul" och "All  I Want For Christmas is You". Det är de låtar som ligger i topp när det gäller jullåtar. Och de tillhör den skara av låtar som lyckas kvalificera in i den sammanställningen nästan varenda år.

Att flera låtar återkommer varje år visar dels på deras starka livskraft, som trots många lyssningar ändå är de vi helst vill höra igen. Men det visar också på julens förmåga att locka fram traditionskänslan hos svenskarna - och att musiken är ett starkt inslag för att väcka just den känslan och den rätta stämningen.

Förutom klassikerna ser vi att några nya låtar kvalade in på listan, där urvalet består av radiospelningar under december månad 2016. På topplistan över svenska låtskrivare hittar vi "Santa Bring My Baby To Me" framförd av Lisa Ajax och skriven av Isabelle Ljunggren och Robin Stjernberg. Även "Nu lagar vi julen" som framförs av Edward Blom och är skriven av honom själv tillsammans med Thomas G:son, finns bland de tio mest spelade låtarna.

Nedan hittar du två listor - en för de mest spelade jullåtarna av svenska upphovspersoner - och en lista med jullåtar av utländska upphovspersoner.

Läs också tidningen Allers artikel om jullåtarna - och texten i Helsingborgs Dagblad (HD).

För mer info kontakta Erik Åslin.