Nyhet7 maj 2014

– I de snabba förändringarnas tid är det viktigare än någonsin att bevara ett kollektivt system som skyddar upphovspersonerna. Det betonar Karsten Dyhrberg Nielsen när Stim-magasinet intervjuar honom på en telefonlinje från Köpenhamn. I augusti tillträder han som ny vd för Stim.

Stims nye vd Karsten Dyhrberg Nielsen har lång erfarenhet av upphovsrätt och musikbranschen. De senaste sex åren har han varit vd för den nordiska rättighetsorganisationen NCB, Nordisk Copyright Bureau. NCB förvaltar mekaniseringsrättigheter internationellt och ägs av Stim och dess motsvarigheter i Danmark, Finland och Norge. Sedan 2012 har han dessutom varit vd för Network of Music Partners (NMP), som är ett gemensamägt dotterbolag till NCB och PRS for Music, Stims motsvarighet i Storbritannien.

− Karsten är den perfekta kandidaten för jobbet. Med stor kännedom om rättighetsbranschen, ett brett internationellt nätverk och mångårig erfarenhet av ledarskap är han rätt person att fortsätta bygga ett modernt Stim med en central plats i dagens digitala, gränslösa musikekonomi, säger Stims styrelseordförande Kjell-Åke Hamrén.

 Karsten Dyhrberg Nielsens första prioritet när han tillträder blir att träffa både medarbetare, upphovsmän, förlag och internationella samarbetspartners.

− Musikindustrin och upphovsrätten känner jag bra, men jag är inte lika insatt i Stims affärmodell. Och jag kommer att försöka träffa så många som möjligt – under mina sex år på NCB lade jag mycket kraft på att bygga relationer. Jag hävdar också att öppenhet är viktigt, både internt på Stim och gentemot kunder, upphovspersoner och förlag. För att behålla deras tillit är det viktigt att vara transparent med hur Stim arbetar.

Den största utmaningen för Stim i framtiden är att hantera den snabba utvecklingen på musikmarknaden, menar Karsten Dyhrberg Nielsen:
− Förändringarna sker mycket fortare än vad vi är vana vid. Och vi måste bevara ett kollektivt system som skyddar upphovspersonerna även i framtiden – och som samtidigt är anpassat till marknaden. Det innebär att vi måste fortsätta prioritera de internationella samarbetena.

Då syftar han inte minst på det nordiska samarbetet – något han har goda erfarenheter av från sin tid på NCB.

− Det finns alltid krafter som vill motarbeta upphovsrätten och då är det viktigt att ha vänner. Här är de bland annat de nordiska sällskapen våra naturliga allianspartners. För det är mycket mer som förenar de nordiska länderna än vad som skiljer oss åt.

Karsten Dyhrberg Nielsen beskriver Stim som en etablerad och inflytelserik upphovsrättsorganisation, som han ser fram emot att leda.

– Jag har fått en fantastisk möjlighet att leda en organisation som står framför viktiga utmaningar, men som också har en unik position att möta dem.

Karsten Dyhrberg Nielsen
Aktuell: Tillträder som ny vd för Stim i augusti
Ålder: 45 år
Familj: Gift, fyra barn (två pojkar och två flickor) 4-13 år gamla.
Intressen: Cykling och skidsport (både längd och alpint)
Bor: Letar bostad i Stockholm

Fotnot: Fram till att Karsten Dyhrberg Nielsen tillträder som vd är SKAPS styrelseordförande Alfons Karabuda tf vd för Stim. Alfons lämnar under tiden uppdraget som ledamot i Stims styrelse.

Foto: Lennart Søgård-Høyer