ulla musikmakarna.jpeg

Ulla Sjöström - Rektor på musikmakarna
Ulla Sjöström - Rektor på Musikmakarna.
Nyhet8 mars 2020
Nu är dags att få fler kvinnor synliga på de globala hitlistorna, tycker Ulla Sjöström, rektor och grundare av Musikmakarna och lanserar därför Female International Songwriting Day idag!

Ulla, vad är Female international songwriting day? 
En dag för att manifestera alla kvinnliga (och icke-binära) låtskrivare och producenter som finns därute men som ännu så länge inte syns tillräckligt på topplistorna runt världen. Obalansen och därmed också den ekonomiska fördelningen är påtaglig. Vi behöver lyfta kvinnorna som upphovsmän genom att bland annat få fler bra låtar skrivna, placerade och synliga. Det är ett steg i det globala arbetet för jämställdhet och utjämning av kulturella skillnader. Och det passade bra att köra på Internationella Kvinnodagen, tänkte jag.

Vad fick dig att starta initiativet och varför känner du att det är viktigt?
Vi arbetar redan med jämställdhet i många perspektiv på Musikmakarna - Songwriters Academy of Sweden, - vi försöker leva jämställt. Så noterade jag en lista över Spotifys mest spelade låtar i Sverige 2019 och där konstaterades att låtarnas andel kvinnliga upphovsmän och producenter var försvinnande liten. Därmed givetvis även deras ekonomiska utfall. Då fick jag en klump i magen och kände att det här med jämställdheten i musikbranschen, det går för långsamt. Vi måste göra mer! I Sverige har vi kommit betydligt längre än de flesta länder i världen i dessa frågor - trots att vi har mycket mer kvar att göra, men vi har förutsättningar, strukturer, stöd av olika slag. Därför borde vi vara förebilder globalt!

Hur kan man som kreatör delta?
Man behöver bara registrera sig på länken och följ oss gärna på sociala medier:
Instagram:  @femalesongwritersdayint
Hashtag:  #FemaleSongwritersDay
Facebook: @Femalesongwritersday
och man kan även nå oss på  [email protected] .

Sedan kan man sitta varsomhelst i världen och skriva sin musik den här dagen, ensam eller med andra, hemma, i en studio, på en strand, ett café osv, i olika tidszoner och vi ska försöka få kontakt med alla och be dem lägga ut något från sitt skapande på våra sociala medier.

” Let this be a day of change” säger ni på hemsidan. Upplever du att saker börjar förändras i branschklimatet?
Ja, faktiskt, i alla fall i vår svenska värld! Här tas många olika bra initiativ som sammantaget sakta bygger förändring. Många olika steg leder åt rätt håll. Jag är en obotlig optimist trots allt, jag tror att vi kommer nå fram! Och där behöver vi finnas till som förebilder och stöd för alla dem som har längre väg kvar. 

Vad har ni på gång på Musikmakarna annars just nu?
Nu kommer vårt stora Vår-Camp, sedan Artist-Camp - dit alla som vill är välkomna att skicka upp artister som behöver låtar, i maj kör vi Camp hos oss tillsammans med STMPD, vi utvecklar projekt med hållbarhet, jämställdhet och mental hälsa i fokus, en rad med intressanta branschbesökare dyker upp och våra Musikmakar-tvåor är inne i examensarbete mm. Och så måste jag skriva en ny ansökan till Yh-myndigheten till i juni för att få några fler års intag.