Eurovision Irland 2021

Porträttbild på Emelie Eriksson, Philip Strand, Lukas Hällgren och Lesley Roy
Emelie Eriksson, Lesley Roy, Lukas Hällgren och Philip Strand
Nyhet15 maj 2021
Bakom årets Eurovisionbidrag från Irland återfinns tre svenska låtskrivare, Emelie Eriksson, Philip Strand och Lukas Hällgren. Här berättar de mer om hur låten skrevs, hur det kom sig att de skrev bidraget till just Irland och vad de tror om sina vinstchanser.

Hur känns det att ha skrivit musik till ett bidrag i Eurovision?

Emelie: Det känns otroligt spännande! Det är redan ett äventyr i sig men efter 2020 är man tusen gånger så taggad! Philip och jag ska åka med till Rotterdam och sjunga bakom Lesley. Det var inget vi räknade med när vi skrev låten såklart men hur kan man tacka nej till den upplevelsen? Vi är supertaggade.

Philip: Hade mitt femtonåriga jag vetat om detta skulle han inte trott på det, men nu känns det mest väldigt udda. Jag har aldrig sett mig själv som låtskrivare eller producent för en Eurovisionlåt. Jag har aldrig riktigt skrivit åt Melodifestivalen ens eller figurerat i de områdena tidigare, utöver något enstaka låtskrivarcamp. Jag kan känna att folk lägger alldeles för mycket vikt i frågan om det är creddigt eller inte. Själv tycker jag det är skitfett! 

Lukas: Det känns superkul! Jag har deltagit i Eurovision tidigare och har bara bra saker att säga om det! Jag har alltid gillat Eurovision, det är ett så himla unikt och roligt forum för musik.

 

Hur kommer det sig att ni skrivit bidraget till just Irland?

Emelie: Lesley var i Stockholm över en period och skrev med en bunt olika låtskrivare och producenter i jakten på den rätta Eurovisionlåten. Philip skulle jobba med henne en dag och ringde mig och bad mig hoppa in i sessionen. Fyra timmar senare gick vi ner till puben som ligger runt hörnet till studion och poppade skumpan. Vi visste redan då att vi hade den! Lesley och Lukas hade jobbat sen tidigare och det var det självklara valet att skicka demon till honom för att färdigställa produktionen!

Philip: När Lesley blev tillfrågad om hon ville representera Irland igen 2021 så sa hon ja och påbörjade jakten på sin nya låt, och där kommer vi in i bilden. Lukas har tidigare producerat till Eurovision och stod då på listan av sessions Lesley ville göra. Han frågade då mig om jag ville vara med som topliner och co-producent. Vi körde två dagar i Uppsala men hittade inte riktigt hela vägen fram, men det var nära. Så vi bokade in en extra dag i min studio i Stockholm och jag tog med Emelie. Hon är en av de vassaste topliners jag känner. Då satt den! 

Lukas: Jag ringde in Philip till vår session då jag vet att han alltid levererar något bra. Vi skrev en bra låt då, men Lesley hade en känsla att det fanns något mer att hämta, så hon ville prova att skriva en till låt med oss. Det var då Philip och Emelie träffades för en session med Lesley i Stockholm och gjorde en fantastisk demo som jag sedan tog över för att producera och färdigställa.

 

Vad handlar låten om och hur gick skrivprocessen till?

Emelie: Lesley kom till studion med en vers-idé som vi alla älskade. Vi ville skriva en låt om ”resan” till att hitta ”hem” till sig själv. Efter alla fel vägar man tagit, efter alla personligheter man provat på så har man hittat vägen ”hem” till den man är.  Det rullade på ganska bra efter versen, bryggan kom naturligt efter det och refrängen inte långt därefter. Vi grät en skvätt tillsammans när vi kände att allt satt som det skulle.

Philip: Lesley hade en bild av att hon ville skriva om längtan av att hela tiden ta sig framåt mot nästa etapp när man egentligen borde stanna upp, lyssna inåt och ta in nuet. Låten hon hade till Eurovision 2020 låg henne så nära hjärtat, så när allt ställdes in så var hon väldigt nära att kasta in handduken och ta det som ett tecken på att det inte var rätt. Men hon valde att resa sig igen och ta sig an uppdraget. Jag har nog aldrig träffat en sådan disciplinerad och motiverad artist någonsin. 

 

När och hur började ni skriva musik ihop?

Emelie: Philip och jag har skrivit sen långt tillbaka och vi skriver väldigt mycket ihop. Lesley och Lukas hade jag inte jobbat med sen innan. Det här var första låten vi gjorde tillsammans. Det kommer det garanterat bli mer utav!

Philip: Vi är egentligen som två olika konstellationer med mig som någon form av brygga. Jag har jobbat en del med Lukas för både K-pop och popbranschen. Emelie är min ”partner in crime”. Vi har nog skrivit över 40 låtar ihop senaste året och har haft väldigt bra framgångar inom EDM-sfären!

Lukas: Jag och Philip började skriva efter att vi träffades på en session genom en gemensam vän och producent. Idag skriver vi för det mesta till Korea & Japan när vi jobbar tillsammans, då vi båda är signade på samma förlag inom den asiatiska marknaden. Det är första gången jag jobbar med Emelie men hoppas att det kommer bli många fler gånger!

 

Hur ser ni på era chanser i Eurovision?

Emelie: Jag tycker vi har en stark låt och jag hoppas och tror starkt att vi kommer komma till final. Eftersom vi möter Sverige i semifinal hoppas jag att våra svenska kamrater som inte kan rösta på Sverige, röstar på oss. Självklart vill jag ta hem vinsten. Det är å andra sidan en vinst i sig att få vara med om den här resan med fantastiska vänner.

Philip: Vårt bidrag är inte tuggummipop, men det är inte heller smörballad. Det är en driven “jävlar anamma” låt som speglar artisten till hundra procent. Jag tror och hoppas att det kommer framgå vilken eldsjäl Lesley är och hur mycket ”do it yourself” som ligger bakom detta bidrag. Tillsammans med Fredrik “Benke” Rydman så har hon skapat ett magiskt nummer som är något jag aldrig sett förut. Om allt går rätt så tror jag vi har ganska stora chanser. 

Lukas: Jag tror Lesley har bra chanser att få en hög placering Eurovision! Det är en väldigt stark låt med mycket ”irländsk” känsla och sådant brukar visa sig populärt. Vårt nummer koreograferas och designas även av Fredrik Rydman så jag vågar lova att det nog kommer bli riktigt snyggt och mäktigt!

 

Om ni inte skulle vinna, vilken låt tycker ni förtjänar att vinna då?

Emelie: Om vi inte skulle ta hem vinsten, vill jag såklart att Tusse gör det. 

Philip: Jag har inte superbra koll på bidragen i år, men jag gillar verkligen att Tusses låt har ett bra budskap. Riktig kanonlåt och han är en superstar på scenen!

Lukas: Personligen gillar jag verkligen Israels discodänga! Schweiz tror jag har en bra chans att vinna, det är en väldigt mäktig låt.

Låten "Maps" representerar Irland i Eurovision Song Contest 2021 och framförs av den irländska artisten Lesley Roy.

Låten är skriven av Emelie Eriksson, Philip Strand, Lukas Hällgren och Lesley Roy.