Nyhet17 augusti 2018
Stims grundare Föreningen Svenska Tonsättare fyller 100 år i år vilket uppmärksammas på olika sätt under hela året. Lördagen den 29 september anordnas inte mindre än två konserter på Stockholms konserthus.

Radiokören hyllar svensk körmusik kl 15.00

Just körmusiken hör till den svenska paradgrenen i den moderna musikhistorien. Dels förstås genom en rad storartade tonsättare på området, men också för att själva instrumentet, körerna, håller en ojämförligt hög nivå i Sverige.

I frontlinjen för körsång i den absoluta världstoppen hittar vi Radiokören, som här i ett rikt varierat program fångar mycket av det som gjort att vi talar om ”det svenska körundret” – inom såväl komponerandet som utförandet. Radiokören leds av internationellt framgångsrika svenska dirigenten Sofi Jeannin, som är ny  chefdirigent för BBC Singers. Hon var tidigare chefdirigent för franska radiokören.

Program: Carin Malmlöf-Forssling, Ahimsa för kör a cappella,  Kjell Perder, Libera me för kör a cappella, Gabriella Gullin, I skogen för kör a cappella, Carl Unander-Scharin, Mutation ur Calligrammes för kör a cappella, Ylva Skog, Nytt verk för kör a cappella, (uruppförande), Mattias Sköld, We Know Not Where The Dragons Fly för kör a cappella, Karin Rehnqvist Haya!: song to the joy of day för dubbelkör a cappella.

Kammarmusik och liveelektronik kl 20.00
I detta kammarmusikprogram med liveelektronik, träblåsare, sång och slagverk möts generationer av tonsättare, och ofta handlar det om musik skriven speciellt för de medverkande musikerna. Musiken framförs också av några av våra mest framstående och namnkunniga artister inom den nya musiken.

De flesta verken är komponerade de senaste 15 åren, men vi hör även några exempel på verk från 1970- och 80-talet. Nestorn bland tonsättarna i just den här uppställningen, Lars-Gunnar Bodin (född 1935), inleder det fantasifulla och omväxlande jubileumsprogrammet.

Program: Lars-Gunnar Bodin Enbart för Kerstin för mezzosopran och tape, Malin Bång Split Rudder för preparerad kontrabasflöjt och  elektronik, Benjamin Staern Endast luft och brus för tuba och elektronik, Martina Tomner Birds of passage i två satser för  blockflöjt och elektronik, Paulina Sundin ”Echo in silence” trombon, slagverk och tape, Miklos Maros Manipulation1 för fagott och elektronik, Johannes Johansson  Bränd himmelför flöjt, Per Mårtensson Devotion för flöjt och elektronik.

Medverkande är: Anne Pajunen, mezzosopran, Anna Petrini, kontrabasflöjt
Kjetil Myklebust, tuba, Ida Höög, blockflöjt, Ivo Nilsson, trombon
Jonny Axelsson, slagverk, Daniel Handsworth, fagott och Anders Jonhäll, flöjt.

Detta är ett samarbete mellan Föreningen Svenska Tonsättare, Konserthuset Stockholm, Radiokören, Sveriges Radio.

Radiokören hyllar svensk körmusik kl 15.00

Kammarmusik och liveelektronik kl 20.00

Fri entré
Plats: Grüewaldsalen, Konserthuset Stockholm.

Under hela 2018 pågår jubileumsaktiviteter i samarbete med orkestrar, ensembler, konserthus och andra musikorganisationer runtom i Sverige. För mer information se fst.se.