Frida Johansson.jpeg

Frida Johansson Foto Peter Bothén
Frida Johansson Foto Peter Bothén
Nyhet29 mars 2021
Kompositören och musikern Frida Johansson vinner Stims pris Årets kompositör 2021, som tilldelas framstående musikskapare inom folk- & världsmusiken. Priset består av en check på 30 000 kronor, och delas ut för sjätte gången.

Frida Johansson tilldelas priset med motiveringen:  ”För en kompositör med bredd, som alltid balanserar graciöst på sin tydliga röda tråd. Med hälen hårt nedstampad i traditionsmusiken har hon spretat med tårna ut i en mängd olika  sammanhang; på konsert, till dans, för radio, tv-spel och teater. En kompositör som tydligt visar möjligheten att använda musik i alla tänkbara format.”

–  Frida Johansson är en oerhört produktiv kompositör som bidragit till att förnya traditionsmusiken och sprida den till ett stort antal fält. Med det här priset vill Stim uppmärksamma upphovspersonerna bakom folk- och världsmusiken, och Frida Johansson är  en mycket värdig vinnare, säger Mattias Franzén, verksamhetschef på Stims promotionnämnd.

Priset delades ut i lördags på Folk & Världsmusikgalan på Stallet – Världens musik, där Frida Johansson var på plats:

– Wow, vilken överraskning - vad fint att få det här! Nu ska jag hem och fira genom att skriva mer musik, jag blir så peppad på det nu, säger Frida Johansson.

Folk & Världsmusikgalan arrangeras av Riksförbundet för Folkmusik och Dans i samråd med ett antal branschorganisationer och andra aktörer inom genren.


Tidigare vinnare av priset har varit:
2016: Magnus Stinnerbom
2017: Lena Willemark
2018: Lisa Långbacka
2019: Robi Svärd
2020: Pelle Björnlert