Nyhet24 mars 2023
Kompositören Johan Testad tilldelades igår kväll Stims pris ”Årets musik i program/originalidé scripted” på Riagalan på Cirkus i Stockholm, för musiken till dramaserien ”Försvunna människor.” Priset delas ut av Stim, i samarbete med Film & TV-Producenterna som står bakom Riagalan.

Syftet med priset ”Årets musik i program/originalidé scripted” är att uppmärksamma den bästa musiken i svensk tv. Vinnaren Johan Testad skriver musik för både film och tv, och har bland annat gjort musiken till ”Länge leve Bonusfamiljen”, ”Björnstad” och ”Morden i Sandhamn”. Han vann 2019 en Guldbagge för musiken till filmen ”Goliat”.

­– Jag känner mig väldigt hedrad och glad över det fina priset. Det kommer verkligen att stärka mig i mitt fortsatta arbete som kompositör inom film och TV, säger Johan Testad.

Juryns motivering lyder: “Med små medel och en lyhörd känslighet fångar och förstärker musiken dramat i denna produktion. Känsligt, vackert och subtilt obehagligt. Ett perfekt exempel på storheten i att göra så lite som möjligt – och göra det väldigt snyggt.”

De övriga nominerade i kategorin ”Årets musik i program/originalidé scripted” var Andreas Tengblad för musiken i ”Spelskandalen”, Petter Winnberg för ”Mörkt hjärta” och Sophia Ersson för ”Nattryttarna”.

Riagalans musikjury bestod av:
Marit Woody-Lambin, operativ chef, Musikförläggarna
Patrik Sventelius, Senior Advisor, Stim
Ayan Jamal, musikjournalist
Andreas Mattsson, kompositör 
Hanna Eklöf, musikredaktör

Om priset
Syftet med priset är att premiera den mest kreativa, och samtidigt självklara, användningen av upphovsrättsskyddad musik i svensk TV-produktion, och utgår från urvalet till ”Årets Program/originalidé scripted”. Utmärkelsen hyllar den produktion som med hjälp av musiken lyckats lyfta det rörliga materialet till en ny nivå.