screenshot_2019-04-10_at_18.02.05.png

Föreningen Konstmusiksystrar
Föreningen Konstmusiksystrar tar emot priset.
Nyhet11 april 2019
Framtidens Musikpris delades igår ut till fyra pristagare som tar initiativ inom musik och kultur. Det nyinstiftade priset Möjliggörare för Ungas Komponerande, som delas ut i samarbete med Stim, tilldelades Konstmusiksystrar.

Framtidens Musikpris är instiftat av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter för att uppmärksamma pedagoger, eldsjälar, organisationer, skolor, ensembler och unga som tar initiativ inom musik och kultur.

Prisceremonin är en manifestation för att ge inspiration och uppmuntran till den som står bakom initiativ, projekt och gärningar som ger glädje för så många. Priset delades ut i Eric Ericsonhallen under onsdagseftermiddagen med Nassim Al Fakir som konferencier.

Framtidens musikpris utökas i samarbete med Stim 

Kategorin ”Möjliggörare för Ungas Komponerande” är ny för i år och är ett resultat av ett samarbete mellan RUM och Stim. Stim ser en vinning i att kunna främja musikskapande redan hos unga.

– Ungas musikskapande är väldigt viktigt, både för att få fram en hög kvalitet på svensk musik på professionell nivå, men även för att ge alla en möjlighet till en god relation till musik genom hela livet. Vi önskar att alla ska veta och förstå att musik har ett värde, säger Mattias Franzén på Stim.

”En inspiration, en gemenskap och en fantastisk möjliggörare”

Vinnare i kategorin Möjliggörare för Ungas Komponerande är föreningen Konstmusiksystrar. Föreningen är ett nätverk som gör plats för unga tjejer, transpersoner och icke-binära i konstmusikvärlden. Genom att introducera konstmusik, ljudkonst och elektroakustisk musik för unga skapar de en grund och gör plats för deltagarnas personliga kreativitet. Konstmusiksystrar är en inspiration, en gemenskap och en fantastisk möjliggörare för ungas komponerande. 

– Det behövs ett tryggt rum för att kunna vara fri i sitt skapande. Vi saknade det både under utbildningen och i yrkeslivet. Genom Konstmusiksystrar har vi hittat den samhörighet som vi saknat, säger Marta Forsberg. 

Övriga vinnare:

  • Enastående Pedagogisk Gärning: David Newcumet 
  • Nyskapande Innovativt Projekt: Säg det – sen gör det
  • Bästa Ungdomsinitiativ: Skövdebandet Browsing Collection