Nyhet22 juni 2018
Utmärkande om detta uppskattade fenomen som framförs traditionsenligt på högtider är att den sjungs till snapsen, har en känd melodi, är kort och ofta tar en humoristisk vändning i slutet.

Det är väldigt knepigt att säkert säga exakt var snapsvisorna kommer ifrån och hur de uppkom. Dryckesvisor har funnits i alla tider. Vad som däremot är hyfsat belagt är att dess nuvarande form är en ganska typisk svensk företeelse. Dagens typ av snapsvisor, alltså "festliga" texter satta till redan kända melodier uppkom i militära och studentikosa sammanhang i mitten av 1800-talet. Det är också i den miljön de fortfarande lever och frodas för att sedan spridas i familjer och bland vänner.

Den mest kända snapsvisan ”Helan går” är ca 150 år gammal och melodin tros ha sitt ursprung i en militär trumpetsignal. Då Sverige vann VM i ishockey 1957 i Moskva, i dåvarande Sovjetunionen, kunde inte alla de svenska spelarna texten till Du gamla, du fria, så istället sjöng de svenska spelarna Helan går. Men det är fortfarande aktuell att framföra inför storpublik – för ett antal år sedan fick Bruce Springsteen en svensk konsertpublik att hjärtligt och samstämmigt sjunga ”Helan går” för full hals.

Vilka regler gäller för snapsvisor/studentikosa visor?

Snapsvisor eller studentikosa visor som förekommer i sånghäften är ofta av det slaget att ett melodiförslag anges ovanför en nyskriven text. Melodiförslaget brukar vanligtvis inte vara komplett med noter. Att ange en titel på en melodi som förslag till vilken låt den nyskrivna texten passar bäst att sjungas till är normalt tillåtet. Själva kompositionen återges inte genom att en titel anges som melodiförslag.

Skulle den nyskrivna texten i stora delar kännas igen i en originaltext är det fråga om en bearbetning av texten. För att använda en bearbetad text offentligt förutsätts tillstånd från musikskaparna själva eller deras musikförlag – de som äger rättigheterna till originaltexten.

Att göra och använda textversioner av originaltexter som är skrivna av upphovspersoner som varit döda i mer än 70 är tillåtet utan tillstånd. Texter skrivna av Bellman är till exempel fria. En sådan text kan publiceras utan tillstånd i såväl originalversion som i en bearbetad version.