Nyhet17 september 2019
När vi betalar ut för livemusik den 17 september är det rekordsnabba pengar som går ut till ett antal av Stims anslutna. Ungefär 4000 livespelningar som annars hade fått vänta till december, kan Stim idag betala ut pengar för. Några av dem var på Sweden Rock i somras, där ett tätt samarbete med arrangörerna och nya rutiner har gett resultat.

I Stims ordinarie årsplanering skulle livepengar för spelningar under första halvåret 2019 ha nått fram till våra anslutna lagom till jul. Men när hösten nu sakta gör entré kan vi konstatera att en rekordsnabb utbetalning för live sker redan den 17 september. För flera av de upphovspersoner vars verk spelades på festivalen Sweden Rock i somras är tiden mellan spelning och utbetalning så lite som 100 dagar.

– En förutsättning för att Stim ska kunna betala ut pengar till rätt personer är att vi har fått in en låtlista, det vi kallar för musikrapport, förklarar Johnny Elfström, Key Account Manager för liveområdet på Stim. I de fall där rapporten saknas kan det dröja innan pengarna betalas ut. För att snabba på förloppet har vi i Sweden Rocks fall jobbat tätt ihop med arrangören och det har lett till nya rutiner för att få in låtlistorna från artisterna – ofta samlade de faktiskt in dem direkt vid scenerna. Kreativa lösningar tycker vi om, säger Johnny.

En annan anledning till att tiden till utbetalning nu kunnat kortas är att Stim effektiviserat delar av utbetalningsprocessen internt. För liveområdet har kombinationen av ett bra samarbete med livearrangörerna och slipade interna processer gett resultat.

Det ska nämnas att alla livespelningar under januari-juni inte ingår och alla royalties från Sweden Rock kommer inte i just den här utbetalningen. Vår ambition är ändå att underlätta för våra kunder och att automatisera rutinerna för betalning och låtrapportering så mycket som möjligt framöver. Allt för att ständigt förbättra utbetalningarna och göra de så snabba, effektiva och exakta som möjligt.