Nyhet29 maj 2022
I samarbete med Göteborgs Symfoniker, kammarensemblen Gageego och Fst utlyste Stim i december 2019 en kompositionstävling med kammarmusik i fokus. Prissumman var 50 000 kronor tillsammans med uppföranden av Gageego och fyra andra europeiska toppensembler. Kompositörerna Britta Byström, Henrik Denerin och Leilei Tian vann i varsin kategori.

Britta Byström, du vann kategorin soloverk – berätta om ditt verk Baum in der Stadt!

– Under 2014 stod jag inför att komponera en rad solostråkverk och ville skriva en etyd, ett övningsstycke, för mig själv om tonsättare. Jag började i en väldigt teknisk ände med vissa byggstenar som jag kombinerade ihop – men jag upplevde efter hand att det började växa något som hade ett eget liv ur detta som jag konstruerat. Därav titeln, som jag för övrigt lånat från en målning av Paul Klee. Staden är konstruktionen och ur det växer något med egna rötter och en egen livscykel – trädet.

– Som tonsättare frågar man sig hela tiden under arbetets gång, ”har det här tillräcklig livskraft eller ska jag prova en annan idé?”. Och så plötsligt hittar man något som tar överhanden och som man själv får rätta sig efter, istället för tvärtom. Det uppstår liksom från ingenstans och känns som magi.

Vad betydde vinsten i Swedish Chamber Games för dig?

– För det första var det ju väldigt roligt – sedan kom det också lägligt under pandemins första, dystra månader. Det var en skakig tid för många i branschen då mycket hade ställts in och konserthusen var stängda, så det var ett välkommet bidrag! Även rent ekonomiskt förstås men också för att det ingav en känsla av framåtrörelse när nästan allt annat stod still.

– Sedan råkade det faktum att jag vann i just solokategorin visa sig idealiskt eftersom soloverk var en del av musiklivet som kunde hållas uppe trots pandemin. Samma vår hade jag också skrivit en kvartett för två gifta par, vilket även det fungerade väl ur smittspridningssynpunkt. Vilka restriktioner som än infördes så kunde åtminstone dessa musiker repetera tillsammans.

Vad har hänt sedan dess?

– Baum in der Stadt uppfördes av Øyvor Volle under en livestreamad prisceremoni i Göteborg – tillsammans med de andra två vinnande bidragen som jag är mycket förtjust i. Det som hände sedan var att Athelas ensemble i Köpenhamn, med violinisten Anne Søe, framförde mitt verk, och bara någon vecka senare uruppförde de också en cellokonsert som jag skrivit för solocellist och hela Athelas sinfonietta. Båda verken spelades in och kommer nu tillsammans med ytterligare två verk av mig att ges ut som skiva.

– Nu ser jag såklart fram emot och hoppas på ytterligare uppföranden av Baum in der Stadt, nu när restriktionerna äntligen lättar runt om i Europa.

Tags