happy.jpg

Camilla Asp, Chef Comfort Hotel Jazz
Nyhet25 maj 2016
Få uttryck är mer nedvärderande än begreppet ”hissmusik”. Men inte på Comfort Hotel Jazz i Borås. Där väljer nämligen gästerna själva vilken musik de vill lyssna på i hissen.

Forskningen visar allt tydligare på bakgrundsmusikens betydelse för hur vi agerar i exempelvis butiker och på restauranger. Och på Comfort Hotel Jazz är musikintresset uppenbart, vilket framgår redan av namnet – här finns bland annat en samling av jazzfotografier signerade fotografen Bengt H Malmqvist.

– När man kommer in till oss spelar vi noggrant utvald musik i lobbyn – till exempel anpassar vi den efter tiden på dygnet. Musiken skapar ju en känsla när du kommer in på hotellet så det är jätteviktigt att hamna rätt här, säger Camilla Asp, chef för Comfort Hotel Jazz.

Eftersom hotellet är del i kedjan Nordic Choice Hotels får hon musiken i lobbyn levererad centralt. Men så var det detta med hissmusiken, som är en helt egen idé:

– Vi har två uppsättningar av knappar i hissen – en för vilket våningsplan du ska till och en för vilken musik du vill lyssna på. Här kan du välja mellan jazz, rock, pop, disco, dansband eller klassiskt.

Tekniken är ganska primitiv, men det enkla är ofta det som fungerar bäst.

– Knapparna i hissen är kopplade till en MP3-spelare på hissens tak. Spelaren är i sin tur kopplad till högtalarna i hissen. Och det är många av våra gäster som har visat sin uppskattning. Kanske är de trötta på den traditionella hissmusiken?

Varje hotell i kedjan är ett enskilt bolag, vilket innebär att Comfort Hotel Jazz har en egen licens hos Stim. Camilla Asp får ett mejl från Stim när det är dags att rapportera. Då loggar hon in och rapporterar via webben – de betalar till Stim utifrån hur många rum de har hyrt ut under perioden.

– Det är väldigt praktiskt. Och för mig är det jätteviktigt att upphovs­personerna får betalt för sitt skapande, inte bara musikskapare utan även författare och filmskapare. Detta är extra angeläget nu när vi har fått nya digitala distributionskanaler.