Nyhet14 oktober 2014

Tim ”Avicii” Bergling får Stims utmärkelse Platinagitarren för sina framgångar under 2013, då han var Sveriges i särklass mest framgångsrika upphovsperson. Med albumet “True” och låtar som “Wake Me Up”, “Hey Brother”, “Addicted to You” och “You Make Me” har denne 25-åring i dag en självklar plats bland svenskarna i vår låtskrivande världselit. 

Stim delar varje år ut Platinagitarren till en Stimansluten upphovsperson som har haft exceptionella framgångar föregående år.

– Tim Bergling är ett lysande exempel på hur det svenska musikundret lever vidare. Låten ”Wake Me Up” gick till exempel rakt in som etta i Storbritannien när den släpptes i juli 2013. Sedan dess har britterna köpt över en miljon exemplar av singeln, och i februari 2014 blev låten den mest spelade någonsin på Spotify, säger Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen.

– Det är en stor ära för mig att vinna årets Platinagitarr. Tittar man på tidigare års vinnare förstår man hur betydelsefull denna utmärkelse är. Stort tack till juryn för visat förtroende!, säger Tim Bergling.  

Priset delas ut på årets bransch- och medlemsevent Stim Music Expo i Stockholm den 3 november.

Juryns motivering
”Stims Platinagitarr 2014 tilldelas Tim Bergling som under 2013 släppte ett album som på många sätt förändrat både house- och pop-scenen. När han släppte lös sin EDM-countrydoftande låt Wake Me Up var det flera som rynkade på näsan, men när den idag är den mest streamade låten i svensk historia finns det ingen tvekan om att Tim Bergling suddat ut gränserna för vad som är house och vad som är country. Med sitt debutalbum lyckades han även ta tillbaka albumformatet, i en tid där alltfler endast väljer att släppa singlar och EPs.

En av Tim Berglings styrkor är att hitta och utveckla okända talanger. Med ett öra för detaljer har han lyft fram många nya och okända vokalister i rampljuset. Tim har inspirerat en hel generation med sina distinkta melodier och vi är övertygade om att han även fortsättningsvis kommer att förnya och förändra vår syn på house-genren.”

Om Tim Bergling
Född 1989 och uppväxt i Stockholm. Började göra housemusik som en hobby 2006. Släppte 2010 singlarna ”My Feelings for You” och ”Bromance”, som blev en hit i Sverige, Belgien och Nederländerna. 2011 fick han sitt stora genombrott med låten ”Levels”, som blev en hit över hela världen. Sedan dess har han turnerat över hela världen, och bland annat uppträtt tillsammans med Madonna. 2013 kom hans debutalbum ”True”, där flera låtar hamnade på topplistorna i hela världen. Tim Bergling har tidigare fått regeringens musikexportpris för sina framgångar.

Tidigare mottagare av Platinagitarren
2004 Per Gessle
2005 Joakim Berg
2006 Lars Winnerbäck
2007 Benny Andersson
2008 Michel Zitron, Sophia Somajo och Vincent Pontare
2009 Robyn
2010 Max Martin
2011 Lykke Li
2012 Johan ”Shellback” Schuster
2013 Carl Falk och Rami Yacoub

Se hela listan över tidigare års mottagare av Stimgitarren här.

 

Jury för Platinagitarren 2014
Årets jury bestod av Sveriges Radios musikredaktör Linda Nordeman, samt följande personer från Stim: Sara Kilander (Chief Operating Officer), Robert Gehring (Head of Customer and Member Services), Max Thörn (Writer/Publisher Relations), Linda Johansson (Corporate Communications Manager).