23 maj 2023
Casper Bjørner tittar tillbaka på sitt första år som vd på Stim och blickar mot 2030.

 

Hur ser du på ditt första år som vd på Stim?

– Mitt största fokus under 2022 har varit att träffa och lära känna så många av våra anslutna som möjligt; både låtskrivare, kompositörer och förlag av olika storlekar, för att förstå deras vardag. Hur vi verkar för dem – och ihop med dem.

– Detta var förstås en utmaning i början, eftersom det fortfarande var pandemi när jag började på Stim. Det var en enorm lättnad när restriktionerna sedan släppte, dels över glädjen att kunna mötas igen, men också för att livescenerna återigen kunde ljuda och festivalsommaren var räddad.

– Ett annat fokus jag haft är hur vi kan utveckla sam­arbeten och partnerskap i branschen. Jag kom in i en väloljad och välskött maskin och har därför lagt tid på hur vi kan utveckla oss utåt som organisation, genom samtal med både kunder och potentiella samarbetsparters. Jag vill förstå hur de uppfattar vår plats i musikbranschens ekosystem och vilka vägar vi borde ta framåt.

 

Stim pratar mer och mer om de enorma mängder data som hanteras, och vikten av att jobba med Business Intelligence. Vad tänker du kring betydelsen av data för Stims verksamhet?

– Jag tänker först och främst på tre saker; utbetal­ningsprecision, transparens och snabbhet. Datan är helt avgörande för vårt huvuduppdrag – att betala ut ersättning för musiken. Men den är också ett viktigt verktyg i våra förhandlingar med kunder, för att kunna maximera värdet av musiken och erbjuda bästa möjliga ersättning till våra anslutna. Ingen annan i branschen har de kontaktytorna som vi har. Vi har en unik position där vi vet allt om den kommersiella musikanvändningen, om användarnas beteenden och hur pengarna flödar genom systemen. Vad som funkar och inte funkar. Genom det kan vi också förutspå mycket om framtiden och se trender på både individ­ och branschnivå.

 

Det är svårt att prata om data utan att nämna Stims internationella online­licenseringssamarbete genom ICE, hur har utvecklingen sett ut för ICE under 2022?

– Det händer massor på ICE! I mars tillträdde deras nya CEO, Peter De Monnink, som också tillsatt ett helt nytt management­team. Bolaget visar också stora framgångar, både teknologiskt och kunskaps­mässigt under året. Det viktigaste för våra anslutna är förstås att våra utbetalningsprocesser fungerar och där är ICE fullständigt avgörande. Vårt sam­arbete genom ICE gör konkret skillnad i plånboken för våra anslutna.

– Nu när Stim fyller 100 år är det också ett utmärkt tillfälle att blicka bakåt och klappa oss själva på axeln för det enormt viktiga beslut som faktiskt togs av Stims styrelse och ledning för 15 år sedan: Att tillsammans med GEMA och PRS starta ICE. Det var ett jättestort beslut – svårt, modigt och kontroversiellt, men vi kan ju konstatera idag att det verkligen var helt rätt!

 

Vad ser du själv mest fram emot under Stims jubileumsår 2023?

– Jag ser fram emot att fira det! Att få träffas och samla hela branschen. Jag ser det som min uppgift som vd att hjälpa till att förbereda för nästa 100 år. Eller åtminstone de kommande 20–30 åren. Det är en både spännande och ärofylld uppgift. Men först ska vi fira Stim – vilken framgångssaga!

 

Det har skett ett arbete med att ta fram en ny strategi under året, vill du berätta mer om det?

– Arbetet med Strategi 2030 har handlat om att skapa en framtidsvision. Var står Stim år 2030, som organi­sation? Det är helt avgörande att vi inte står still och fortsätter att göra samma sak bara för att det just nu går bra för Stim. Vi ska vara fullt fokuserade på våra utmaningar framåt. Vi hoppas vara klara med strategin innan sommaren.

 

Ett rekordstort belopp betalades ut i december och över 2 miljarder gick ut till anslutna under hela 2022. Hur kommer det sig att Stim, i köl vattnet av pandemin, ändå kan betala ut så stora summor?

– För det första fortsätter användningen av strömmad musik att öka globalt och har inte heller varit drabbat av pandemin på samma sätt som live­sektorn. För det andra har vi omförhandlat och förbättrat många avtal, samtidigt som vi licensierar ännu fler plattformar. För det tredje har processerna hos oss och ICE men även andra systersällskap för­bättrats, vilket gör att pengarna kommer snabbare genom systemen.