Allt om betaversionen av Stims analysfunktion på Mina sidor

Den 17 juni 2020 släpptes betaversionen av Stims nya analysfunktion på Mina sidor. Vi tog ett snack med Marcus Janzon och Anders Edgren på Stim för att reda ut vad funktionen innebär för våra anslutna låtskrivare.

Marcus och Anders, berätta lite kort om den nya tjänsten – vad är nytt för de anslutna?
- Det här är första gången som vi ger anslutna möjlighet att ta del av och analysera sina utbetalningar direkt på Mina Sidor, utan att behöva ladda ner en PDF eller annan fil. Varje utbetalning visas upp i två delar. Dels det vi kallar för Kvittot där vi visar en specifikation över vad som ingår i utbetalningen, om det är pengar från Stim, NCB, korrigeringar och liknande - men även om dina pengar har omförts till ett eget bolag eller ett förlag. Den andra delen, som är själva kärnan i tjänsten, är Analysdelen, där vi ger anslutna möjlighet att själv titta på sitt utbetalningsdata, antingen som en översikt eller genom att bryta ner beloppen baserat på ett specifikt verk, land eller intäktskälla. 

I juniutbetalningen har vi även utökat informationen för livepengar med uppgifter om varje enskild spelning. Där kan man se vilken artist som spelat, spelstället, vem som arrangerat spelningen och den verklista som gett dig pengar. Om man är en ansluten som skriver musik som framförs av olika artister kan man också filtrera fram spelningar baserat på en enskild artist.

Marcus Janzon är Service Design Lead på Stim och Anders Edgren är Product Manager för våra digitala tjänster.

Hur har utbetalningsdata presenterats för de Stimanslutna fram till idag?
- De har kunnat ta del av sina utbetalningar i två PDF:er på Mina sidor, kallade Nota och Handling. De är egentligen digitala versioner av pappershandlingar och kan vara svåra att läsa på en dator eller mobil. Nu tar vi alltså steget över till att presentera utbetalningarna på ett sätt som är anpassat till webbläsare och mobilappar.

Hur har ni arbetat för att få fram just den här tjänsten?
- Vi har arbetat enligt en agil utvecklingsmodell där vi genom olika metoder har specificerat hur tjänsten ska fungera. Sedan har våra olika IT-team haft ett nära samarbete för att utveckla den faktiska tjänsten. Arbetet har skett iterativt, vilket innebär att vi byggt delar av tjänsten och regelbundet testat dem internt, men också med Stimanslutna betatestare, innan vi har gått vidare till nästa steg. Det har gett oss möjlighet att lära oss längs vägen och att anpassa vårt arbete allt eftersom vi fått nya insikter om bästa vägen framåt.

Och nu är vi då vid en punkt där vi vill släppa in Stims anslutna för att se hur tjänsten fungerar och även få in feedback från anslutna. Så tjänsten är inte helt färdig, utan vi fortsätter att utvärdera och ta in insikter om bästa väg framåt. Men planen är att vi under hösten kommer att stänga ner gamla Mina stimpengar, som därmed ersätts fullt ut av den nya tjänsten.

Vad är målsättningen med tjänsten?
- Framför allt att förenkla för våra anslutna låtskrivare genom att vara både tydliga och kunna erbjuda användarvänliga funktioner. Vi hoppas på att tjänsten ska ge dem en större förståelse för sina utbetalningar och se Stim som en värdefull partner i deras låtskrivarkarriär.

Vilka fler tjänster och funktioner kan våra anslutna förvänta sig framöver?
- Vi kommer löpande bygga på fler funktioner i den här tjänsten, såsom möjligheten att ladda ned data från den och se fler detaljer i kvittot. Och vi kommer lägga till nytt data för olika intäktskällor, exempelvis antal streams för digitala musiktjänster och detaljerad programinformation inom TV och Video on Demand. Sen kommer ju äntligen mobilappen till hösten - det kommer bli riktigt spännande!

- Vi vill också skicka ett stort tack till våra betatestare som har försett oss med viktig feedback under arbetets gång. Det är verkligen guld värt!

Marcus Janzon är Service Design Lead på Stim och Anders Edgren är Product Manager för våra digitala tjänster. De har båda varit djupt involverade i arbetet med den nya tjänsten på Mina sidor.

Mina stimpengar finns nu tillgänglig för test på Mina sidor. Logga in och prova den du också.

Vadå "beta"?

Den nya tjänsten Mina stimpengar släpptes i betaversion den 17 juni 2020. Med beta menas att tjänsten är fullt fungerande och de huvudsakliga bitarna är på plats - men det betyder också att den fortfarande är under utveckling. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du testar tjänsten. Om du har idéer eller feedback att dela med dig av så mejla oss gärna på [email protected].